středa 12. října 2011

Prodlužování koncese na ČTÚ ?

Před časem jsem si zapomněl ( opět )  prodloužit koncesi. Propadlá něco málo přes půl roku. Tak jsem opožděně požádal a ejhle, stálo mě to o 300 kč navíc , jako pokuta za to, že jem opomněl. Dobrá tedy, beru to. Jsem blbej, důležité je, že koncesi zas mám. Ještě dělat znovu zkoušky. Přiznám se, že bych asi měl mezery, jo Q-kódy a jiné věci když člověk nepoužívá lehko zapomene.
   Tedy 200 za prodloužení + 300 kč pokuta. Je to 1 x za 5 let, v podstatě ( zatím) směšný poplatek.  Těch 200 kč na 5 let dělá  cca 11 haléřů na den Hi. Vsadím se, že po 5 letech na to zas zapomenu.
Co mě ale docela naštvalo je fakt, že některým radioamatérům, byť koncese také propadla stálo "obnovení" pouze 200 kč. ...?  Proč? Z jakého důvodu?
   Nejde až zas tak o ty 3 stovky navíc, člověk svojí blbostí přijde v životě o víc. Jde o princip. Proč já jo a někdo ne?? Hraje v tom nějakou roli doba, po kterou je to propadlé? V podmínkách jsem se poue dočetl - propadla - stojí to +300 navíc. O době, jakou je to propadlé tam není ani čárka.
  Takže by mě zajímalo, jak to funguje. Jestli záleží opravdu na době s tím, že když je to dejme tomu do měsíce, někdo přivře oči, nebo to záleží na konkrétní osobě a její náladě, nebo dokonce každý pracovník to dělá jinak? Předpokládám, že tyhle věci zpracováná třeba kvůli možnosti náhrady o dovolené více pracovníků. Ví někdo, jak to funguje?

1 komentář:

  1. Možné vysvětlení najdeš Honzo třeba zde:
    http://www.crk.cz/CZ/KONCEC#KOLIK
    "Pokud se týká dodržení uvedených lhůt, býval ČTÚ benevolentní. Novela zákona o elektronických komunikacích z roku 2010 však podání žádosti o prodloužení nejméně 30 dnů před uplynutím platnosti povolení výslovně stanoví jako povinnost. Radíme tedy na včasnou žádost o prodloužení opravdu pamatovat. Pokud termín promeškáme, nepůjde o vyslovenou tragédii díky tomu, že průkaz odborné způsobilosti pro amatérskou službu má časově neomezenou platnost - máme-li ho v pořádku, nemusíme znovu skládat zkoušky. Budeme muset podat o maličko náročnější žádost (o vystavení nové koncese) a zaplatíme správní poplatek 500,- Kč, zatímco prodloužení by nás stálo jen 200,- Kč. I velké lajdáky přitom chrání před ztrátou původní značky pravidlo, které pro radioamatéry plyne z vyhlášky o volacích značkách, že tutéž značku lze někomu jinému znovu přidělit až po 5 letech od zániku původní koncese. V každém případě ale v době mezi koncem platnosti koncese původní a začátkem platnosti koncese nové nesmíme vysílat!"
    73 Vašek OK1VRF

    OdpovědětVymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)