neděle 14. února 2021

Led žárovky ECOLUX z Tesca

  Led žárovky mám všude. Hlavně spousty nefunkčních z různých sběrných košů. Líbí se mi je rozebírat a zjišťovat jejich konstrukci a zapojení, Mám nafocené spousty konstrukcí, ale stále se nemohu dostat k tomu to nějak učesat a udělat publikovatelné. A možná k tomu už asi ani nedojde. Na webu  je spousty popisů konstrukcí - jeden malý příklad za všechny je toto video: https://www.youtube.com/watch?v=Y4U1L280Y64

Při neplánované  návštěvě Tesca  jsem zahlédl balení 3  "LED žárovek"  (dále jen LEDž). Za 3 kusy v balení  za 59kč. Nová cena dne 16.02. 2021 je  29,40 kč.  Tedy polovina. 

12W LEDž pak stojí opět v balení po 3 kusech jen 33,90kč.  Původně stály 67,90kč





Tedy necelých 20kč/kus  10kč/kus.  Už kdysi jsem si říkal, že se jednou díky masové výrobě ceny LEDž přiblíží ceně klasických wolframových žárovek.  A možná, že díky tomu, že se klasické wolframové žárovky už nesmí vyrábět tomu bude naopak - budou dražžší než LEDž. Ta doba už klepe na dveře.

Ty LEDž jsem koupil. Čistě ze zvědavosti. Navíc je na ně normální 2-letá záruka.  Na internetu se ale prodávají i s tříletou zárukou... stejné provedení, výrobce Solight.





Na LEDž chybí obvyklé Made In China, ale  je tam adresa česká ??? I kvůli tomu mi byly LEDž sympatické :-)  I když takových nápisů se dnes dá natisknout....

První co jsem doma udělal bylo, že jsem jednu rozebral. Příjemné překvapení bylo, že je možné plastovou baňku docela dobře demontovat. Není lepená, v těle LEDž drží díky rantlu po obvodě.







 Stačí vzít plochý ostřejší šroubovák a zapáčit mezi tělem žárovky a baňkou - směrem k baňce. Ta pěkně vyskočí. Pozor! Nelze baňkou otáčet  - v těle LEDž jsou trojúhelníkové zámečky, které otáčení blokují!!!




Jediná šance, jak baňku demontovat je páčit mezi baňkou a tělem LEDž tupými předměty. Ideální jsou taková ta páčítka z plastu dodávaná k náhradním displejům a umožňující mobilní telefony rozebrat.

Montáž zpět vyžaduje trošku síly a vhodné uchopení baňky. Tuto část vždy v rukavicích, baňka je sice plastová, ale už se mi jednou stalo, že mi v ruce praskla  a i plastové střepy mě pořezaly. Jednoduchá demontáž baňky je důležitá při případné opravě žárovky. I když při ceně 20kč, kdo to kdy bude dělat? Ale pro tuning LEDž je rozebíratelnost fajn.

Co je uvnitř?  Na hliníkové desce (označení T11-A60T-LS16S2)  je 16 LED čipů, usměrňovací můstek, drátový 22 OHMů rezistor, elektrolytický  kondenzátor 6,3M/400V /105C, dva SMD rezistory 39 a 43 OHMů (zapojené paralelně, výsledný R  = 20 OHMů) a regulační prvek....Označení 9203C se mi bohužel nepodařilo najít. Ale bude to něco podobného jako  NSI50150AD použitý v jiných LEDž.






Schéma zapojení:



V tomto případě jde o lineární sériový regulátor proudu. Takové uspořádání mívá horší účinnost a z principu je to nejjednodušší řešení u LEDž. Ale mám zkušenost, že je nejméně poruchové. Měl jsem možnost rozebrat LEDž renomovaných značek a jejich vnitřní uspořádání bylo někdy velmi složité. Používalo spínaný zdroj a některé tak jak se patří ještě další filtr pro zabránění rušení a vyzařování ze spínaného zdroje. U takových LEDž vždy byl vadný onen měnič, nikdy LED čipy.  Nakonec u měničů také nelze dosáhnout 100 procentní účinnosti, takže účinnost regulace lineární versus měnič může být energeticky výhodnější právě u lineární stabilizace. Podmínka je správná konstalace síťového napětí, kdy na sériovém regulačním prvku je malé napětí v řádu jednotek voltů. V tomto případě ale další pokles napětí síťě má za následek snížení výkonu LEDž.

Jak se říká - v jednoduchosti je krása a to platí i u  LEDž z Tesca. Mám tohle provedení nejraději!!! Je spolehlivé  i když lineární stabilizace není ideální při velkém úbytku na regulačním prvku, žárovka tohoto typu (provedení) je podle všeho odolnějí proti různým napěťovým špičkám ze sítě. Když u podobných konstrukcí s lineárním stabilizátorem  šlo o závadu, tak téměř vždy to bylo jen tepelným přetěžováním čipů. Ty někdy jsou  na poměrně malém chladiči, u levných LEDž  dokonce  hliníkový korpus který čipy chladí chybí. Při poruše elektrolytického kondenzátoru LEDž dál funguje - jen svítí s o něco menším jasem a může se jevit, že bliká - za můstkem jsou napeťové propady až k nule.  Pro mě jako radioamatéra je tam ale jedna přidaná hodnota - žárovky s lineárním stabilizátorem neruší. Narozdíl od zářivkových žárovek, kde byl vždycky měnič, nebo složité LEDž s měniči. Tam je vždy zjistitelné větší nebo menší rušení.To při přijmu slabých KV signálů vadí.

U LEDž  z Tesca  je na každém LED čipu cca 17,6V na regulačním prvku pak 34V a 316V na elektrolytickém kondenzátoru za můstkem. To vše při napětí v síti. 237V. Činný odběr ze síťě je 9,6W a účiník 0,54. 

( Měřič z Lidlu s upraveným bočníkem  tak, že měří 10x více - je pak přesnější měření v oblasti malých výkonů , ale rozsah původně do 3,5kW je  tím pádem do 350W )

Konstrukce LEDž je stejná jako u podobných levných výrobků - s chlazením pomocí hliníkového korpusu - těla LEDž.. Některé LEDž ani tuto část nemají celou  kovovou, u LEDž z Tesca je hliníkový materiál až k patici. 

 Celkově je LEDž za cenu necelých 20kč  10kč poměrně zajímavá. Při porovnání subjektivním srovnání svítí výkonem jako ekvivalentní  cca 60W. Spíše o něco více, možná něco mezi 60-75W.  Její  udávaná životnost je 20000 hod.  (dva a čtvrt roku trvalého svícení) Podstatnému prodloužení životnosti by přispělo snížení teploty při svitu. Ta je okolo 45 stupňů celsia - to je teplota, při níž LED čipy už mohou degradovat . Provedl jsem tuning rozebrané žárovky v podobě snížení výkonu prostým odebráním jednoho z SMD rezistorů (43 OHMů) určujících proud regulátorem.Zůstal tam tedy jediný - 39OHM.  Po této úpravě se snížil příkon LEDž přibližně na polovinu (5,1W účiník 0,62) svítivost subjektivně tak na 3/5 původního výkonu  a odpovídá cca 40-50W obyčejné wolframové žárovce.

V Tescu byla dostupná i sada tří žárovek 12W - ekvivalent cca 75W.  Kolega si koupil několik balení a poskytnul mi jednu - opět pro účet pitvy.  Žárovka jde rozebrat stejným způsobem, je stejně zapojená , a uvnitř vypadá podobně jako ta 10W. Jen jsou zrcadlově poskládané součástky  a u regulačního prvku jsou použity jiné odpory 51 +24  OHMů paralelně. Tedy cca 16 OHMů .




  Řekl bych, že jediná změna oproti 10W verzi bude v  nastavení proudu  LEDkami. I když dle popisu na hliníkové základně ( označení desky T11-A65T-L16S) mohou být použité čipy jiné - na pohled a rozměrově jsou ale stejné. 

Chystám se ještě na měření spektra světla u žárovek, za tím účelem jsem objednal levný a jednoduchý spektroskop z e-bay.  Test s pomocí CD mě moc neuspokojil, i když kolegové s CD dosáhli zajímavých výsledků.


Toliko zatím k LEDž z Tesca, vzhledem k ceně jsem ještě zakoupil nějaké další kousky a u dalších 2 kusů provedl snížení výkonu. Na místa, kde budou použitá ( WC,  kotelna , sklep  u  rodičů atd.) to bude naprosto dostačující. 

*******************************************************************************************

Poměrně časté a také jednoduché řešení U LEDž je konstrukce se srážecím kondenzátorem:



  V sérii se síťovým napájením je kondenzátor, jehož reaktance se využívá jako bezeztrátový předřadník. U těchto LEDž je ale nejslabší článek právě tento kondenzátor. Podle všeho to vypadá , že se většinou používají kondenzátory mizerné kvality (kvůli ceně) Ale hlavně kondenzátory na nízké napětí. Běžně je tam osazený kondenzátor jen na 160V, při provozu se předpokládá na kondenzátoru mnohem menší napětí. To je sice pravda, pokud je na LEDkách ( sériová kombinace) např. 250V, na kondenzátoru pak je  "jen" cca 60V. Takže se zdá , že je vše v pořádku. Jenomže při zapnutí, kdy je vybitý elektrolytický kondenzátor za usměrňovacím  můstkem  je na předřadném kondenzátoru plné napětí sítě. Pokud je takový kondenzátor na oněch 160V, dochází k jeho napěťovému namáhání. Zejména keramické kondenzátory pak trpí při zapínání a při poruše se prorazí. Kondenzátory také  trpí velkými nárazovými proudy při zapnutí. Náhrada bývá  problematická - protože kvalitní kondenzátor alespoň na 350V - ideálně pak 500V   je mnohem větší a nevejde se. Když se kondenzátor prorazí, vezme s sebou i nějaký z LED čipů. Někdy je jeden čip přerušený, někdy jich je poškozeno i několik - svítí slaběji.  Pokud elektrolytický kondenzátor jako filtr za můstkem a  ztratí kapacitu, jsou velkým impulzním proudem při zapínání namáhané také LED čipy. LEDž tohoto provedení bývají nejčastěji vadné. Alespoň podle mých zjištění  při rozebrání desítek kusů vadných LEDž tohoto provedení je vadný předřadný kondenzátor a několik LED čipů. U filamentových LEDž , kde je stejné zapojení většinou použité to platí taktéž. Tam někdy nebývá ani filtrační kondenzátor, nebo jen velmi malý ( 1M)  Další špatnou vlastnost u LEDž  v provedení se srážecím kondenzátorem je, že i na malé  kolísání napětí v síti reagují. A je to vidět a rušivé např. v paneláku při rozjezdu výtahu, zapnutí mikrovlnky.





 

 

 

 





Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)