pondělí 7. prosince 2020

Úprave switche Tenda TEF1005D na POE (VLAN)

 Před časem jsem upravoval levné ZYXEL switche na  POE podporu. Jde to jednoduše tak, že nepoužité 4 PINY v RJ45 se uvnitř identifikují a propojí podle standardu pasivního POE.  Stejné switche jdou i upravit na  802.1q VLAN  např. dle http://www.tradelinks.cz/?hardware&rtl8309  Bohužel tyto switche už se nevyrábí.

Potřeboval jsem do jednoho projektu co nejmenší switch, který by šel napájez přímo z ethernetu a zároveň uměl napájet další zařízení. ( kameru, Wifi pojítko, DECT , VoIP bránu ) . Komerční provedení kromě toho, že bylo drahé bylo i rozměrné. Chtěl jsem jít cestou, kterou jsem již použil u zmíněných Zyxel switchů a hledal něco malého se všemi PINy na ethernet portech.

Jediné zařízení dostupné na oblíbeném CZC.cz jsem našel:  Tenda TEF 1005D 

 


 Při prohlížení obrázků podobných switchů je již patrné "šetření" na materiálech, jsou použity RJ-45 zásuvky jen s osazenými PINy 1+2 a 3+6 pro 100Mbit ethernet.

Vlastní úprava je jednoduchá - je třeba odstranit několik SMD rezistorů a některé nahradit drátovou propojkou. A provést propojení drátem přímo na PINech ETH portů a k napájení.

Vše je patrné z obrázků:





Červeně jsou škrtnuté SMD rezistory, které je třeba odstranit, modře jsou označené propojky, které je třeba dát místo odstraněných rezistorů. Místo neosazené D7 je třeba též zaletovat drátová propojka:


 


Uvnitř switche jsem umístil i step-down měnič , který  vyrobí  z napětí 6-24V  potřebných 5V pro napájení vlastního switche. Měnič je objednaný z E-bay Umístění všetně ochranné diody v napájení  je patrné z obrázku. Dioda chrání switch proti přepólování napájení. Napájení je zapojené tak, že je dostupné i na původním napájecím konektoru. A napopak, lze využít k napájení a POE injekci  i původní napájecí konektor - napětí na napájecím konektoru = napětí POE.  I při použití původního adaptéru 5V  switch funguje, úbytek na diodě a měniči nevadí plnohodnotné funkci.

Pokud je POE do 12V není měnič třeba , ale použitý stabilizátor 1117 dostává už docela zabrat, musí vytopit poměrně dost energie. Obvod 1117 má teplotní pojistku, při překročený ztrátového výkonu může začít omezovat výstupní proud. Doporučuji využít přídavný měnič.

Takto upravený switch jde použít i jako "repeater" na prodloužení dosahu FE (100Mbit) sítě, switche by mělo jít i řetězit. To vše bez potřeby napájení někde v půlce cesty. 

Zdůrazňuji, že pro úpravu je třeba mikropájka a samozřejmě zkušenosti s pájením SMD součástek. Úpravu děláte na vlastní nebezpečí a samořejmě k produktu ztrácíte záruku!

Co se týče VLAN podpory, je třeba vycházet z datasheetu použitého chipsetu. Konfigurační paměť FM24C08D (pozor je v provedení LOW voltage a nejde nahradit běžnou 24C08 !!!) je třeba vypájet, naprogramovat a zaletovat zpět. Nebudu zde popisovat vlastní editaci, ten kdo ví, co chce a co dělá najde vše v datasheetu k použitému obvodu zde: IP175C  nebo zde: IP175C  na stránce 34 a 35 datsheetu. Použitý chipset ale umí více funkcí, např. "bandwith control"  popis registrů eeprom je na str. 56. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)