pondělí 10. září 2012

Něco málo z e-mailů....

Občas mi někdo napíše ohledně převaděče. Nejčastěji reporty typu byl jsem tam a tam a slyším a nahodím z takové nebo makové antény....

    Potěší to, zatím nejzajímavější asi byl report z Alp kousek vedle Insbrucku. Udanou kótu  Schrankógl  údajně s 3500 m nad mořem jsem ale na mapě nenašel. Report ale bohužel poslal jeden unlis z moravy, který prý v oblasti byl s nějakou výpravou. Slíbil , že opět napíše až koncesi mít bude a opět pojede do onoho místa.  V tom případě já jedu na Zhůří, abych si to vychutnal direktem :-)

Pár e-mailů jsem dostal i ohledně různých návrhů, nápadů, ty nejzajímavější překládám široké veřejnosti.
Kontakty, příjmení a značky pokud tam byly jsem odstranil, nebylo by fér z mé strany to takto zveřejnit.
Ale obsahy dávám k dispozici, udělejte si sami  o pisatelích svůj obrázek:

------------------------------------------------------------------------------------------------------



Tak jsem dneska byl na Železný rudě na lyžích a musím Ti napsat, že tam převaděč vůbec nejde. Měl jsem výkon naplno a nic. Čekal jsem, že tam tvůj převaděč pojede. Ale můžeš bejt v klidu nefunguje tam vůbec nic. Ani německej Javor.  Takže zjišťuju, že máme na každým buku převaděč, ale nikam se stejně nejde dovolat. Ahoj OK1….

Ahoj OK1...  bohužel signál opravdu není všude, a ani není v mé moci aby byl. Železná Ruda je za kopcem a 430MHz signál se tam už prostě neohne. Ale to jako radioamatér určitě chápeš. Jestli chceš mermomocí z ŽR udělat spojení, zkus to na 80m, to se ohne určitě....
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přeji hezký večer, píšu kvůli převaděči. Má to debilně zvolenej kmitočet, protože se mi na tom furt zastavuje scanner.  Já tu mám ve scannu všechny převaděče ale jen na 439,250 se scanner furt zastavuje a víš proč? Protože je tam kabelová televize. A je to zarušený . Nemohli by jste dát na výstup CTCSS tón. To snad není takovej problém ne? Nebo to kousek poposadit jinam, stejně už jste to jednou přelaďovali.

Ten debilně zvolenej kmitočet jme vybírali půl roku a převaděč opravdu už jednou přelaďovali.
A Stálo to 500kč za novou koncesi. 
CTCSS na výstupu je ( 100Hz) ale nekopíruje vstupní signál,  je pod nosnou stále. Jenomže je v trochu větší úrovni a některá zařízení ho nečtou. Bude to časem ( s nástupem echolinku ) opravené.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Ahoj sysope!
Nevím co jste s tím převaděčem zase dělali, ale nejde mi už nahodit. Šlo to z ruky na 2W, ale už to nejde a i ho slyším jenom za S1. QTH Kaznějov. Takže vám pěkně děkuju.  Kdysi tu taky šel OK0L na gumídka a pak ho někdo popopo a taky tu přestal fungovat. Lidi nejdřív namlsáte a pak to pojebete.

Za týden přišel další e-mail od stejného pisálka:

Ahoj! Tak sorry , závada byla u mne, zalomená anténa u konektoru. Anténu jsem opravil a vše funguje a převaděč už nahodím. 

Já k tomu dodám jen to, že jsem jednou také vynadal operátorce na infolince a v zápětí jsem zjistil problém u mě.  Nejsme neomylní. Ale naučil jsem se "vychladnout"  a neřešit problém hned ještě s horkou hlavou. Ráno moudřejší večera a když člověk dá problému čas, někdy se i sám vyřeší.
Jo a co se týče věcí , které dělám, vždy se snažím je dělat dobře, ale abych něco pojebal....?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ahoj Honza
Jsme tři kamarádi ze Sušicka  - Petrovice - Hartmanice a chtěli bychom někam umístit PMR opakovač. Koupili jsme ho na inzerát. Je to šikovně udělané, že kdo nezná číslo podkanálu má smůlu. Takže se na něj nedostane. Ale tady v Sušici to moc nefunguje je to tu všude nízko.  A kóta kde je OK0BM by nám vyhovovala. Myslím, že by to bylo ideální místo pro PMR opakovač, byl by slyšet daleko a mohl bys ho také samozřejmě využívat i nějaký tvůj kamarád. Za provoz  a využívání by jsme samozřejmě nic nechtěli a elektriky to sežere hoodně málo. Asi tak 2kWh/rok, což je asi 10kč to ani není znát. Tedy je to velmi úsporný provoz. Už jsme to chtěli dát na Svatobor, ale radiokomunikace spadli z višně , chtějí platit 15 tisíc ročně za nájem za místo a elektriku. Přitom je to malé a šlo by to napájet z fotovoltaiky.
Tak prosím napiš jestli by to šlo. Časem by to určitě i mohlo i něco vydělávat, kdyby to používaly nějaké firmy na Sušicku a tak by se nám vrátily náklady na ten opakovač. Stál celý 5500kč!

Hošíkům jsem slušně napsal, ať si udělají koncesi a mohou využívat OK0BM. Že PMR opakovač by těžko s origoš. anténkou dosáhl tam kam chtějí a že já nerozhoduji o tom, co na stožáru, kde jsem mimochodem také v nájmu nerozhoduji. A že pro komerční účely je nájem 15kKč ročně ještě docela OK( psali o výdělku Hi )

Přišla odpověď:

No mě bylo jasný hned, že bude tisíce výmluv a problémů. Tady někdo nabízí zadarmiko opakovač a ještě se to pánovi nelíbí. My se Tě neprosíme. Koncesi si dělat nebudem. Dát se do party s takovejma jako ty? To děkuji nechceme. Za co takový nájem? Vždyť je to celé velké jako plechovka od coca-coly, nejsem magor platit takový prachy. To si za ty prachy v pohodě pořídim simku s trvalýma hovorama v síti. Jste všichni úplně mimo. Takovejm lidem by měli vzít právo volit, pak to má v tom státě nějak vypadat. Všichni by jen vydělávali na ostatních a okrádali slušný lidi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak koukám, že za chvíli bude mít každém radioamatér svůj převaděč. Sám si psal na hamfóru, že tam nikdo nekecá, tak nevim  k čemu  se tu dělají další a další převaděče. Teď trapnej  a ubohej BLP v Plzni. Bejvalejm cimbalistům už  jedenáctka nevoní a serou se do sedmdesátky. Akorát to zasírá etér. Kecy vo ničem. Podle  podmínek by se tam mělo mluvit o technice a mělo by to souviset s radioamatéry. Jenom jsem Tě chtěl říct, že ten provoz nahrávam a pošlu na čtu aby si udělali obrázek. Už takhle jednoho radioamatéra lapili na základě nahrávek. Takže si dávejte bacha o čem tam kdo mluví.

 Tak nevím, někdy mám díky takovým lidem chuť se vším praštit.  A samozřejmě nemá cenu ani těmto lidem cokoliv odpovídat. Všechno si stejně překroutí podle sebe a napasujou tak, že z toho člověk vyvázne jako jejvětší blbec SRI.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ahoj Honzo
Mám několik otázek a návrhů. Proš vysílá převáděč jenom na šumavu? Proč tám nedáš všesměrovou anténu aby to bylo v okolí rovnoměrně ozářené signálem? Já bydlím v Příbrami a slyším ho ale neotvírám jen ze svatý hory a eště blbě. A ten novej převáděč v Plzni ani neslyším ani na kopci.
Ani žádnej jinej. Kdyby si s tím něco udělal, taksi udělám taky koncesy a budu vysílat. A dal bych si i do auta vysílačku. Ale takle je to fakt špatný. Neměl bych s nikým moct mluvit. Mám super ručku UV5-R umí to tisíce kanálů a volno je na plno frekvencích ještě je. Tak buď mi napadlo, abysi tam dal všesměrovou anténu, nebo jestli nechceš, tak mi aspoň prosím pošli návod na převaděč. Raději s vyším dosahem. Některý převaděče mají menší dosah to se dělá tou výškou CSTCS?  Já bych tu taky jeden dal na kopec abychom tu neměly v Příbrami hluchý místo.
Mám kamaráda z vojny co by mi s tim pomoch. Dělal u spojařů a docela tomu rozumí. Když začla visílat digitální TV tak byl první co to měl na velkou anténu. A nikdo jinej. Ale myslim, že by bylo lepší dát na převaděč OK0BM tu všesměrovou anténu. To by vyřešilo dvě mouchy jednou ranou.  Kdyštak mi můžeš zavolat na telefon a domluvíme se co dál.
Mirek Příbram

Tady jsem nejdřív nevěděl, jestli si dotyčný nedělal srandu. Totálně mě dostal mě s výškou CTCSS a s kamarádem spojařem. No vzal jsem telefon a vytočil...... 
  Sranda to nebyla, dotyčný to vše myslel vážně, takže jsem mu na e-mail poslal asi 10 odkazů na stavbu převaděče, ladění duplexeru, nastavení odskoku a popis doporučení ke stavbě převaděčů odkaz na stránky ze zkouškami na získání radioamatérské koncese a koncese na převaděč a dopručil, aby mu kamarád spojař pomohl vše sestavit. Asi po 14 dnech přišla odpověď:

Ahoj.
Děkuji za e-mail. Jsem z toho blázen. Nerozumím proč je takovejch značek v těch zkouškách to je na zblbnutí. A ten převaděč je docela složitej. Kamarád mi říkal, že je to jednoduchý, že stačí vzýt dvě vysílačky a jednu dát na příjem a jenu na vysílání furt. Třeba přelepit vysílací tlačítko aby furt vysílala. A přilepit je k sobě třeba leukoplastí a mělo by to fungovat.A aby se nezahřejvala tak tam dát větrák na chlazení. Ta těch stránkach je to dělaný jinak a nikde není všecko dopodrobna popsané. Proč to není udělané s těma dvouma vysílačkama? A jak poznám, který převaděč má větší dosach? Nejlepší by bylo, kdybych tě to zaplatil a ty jsi mi to poslal už sestavený. Zatím bych to tu skoušel a kdyš by slyšeli ji další lidi že je tu převaděč tak by byli rádi a až si udělám tu koncesi tak by sem i mluvil s ostatníma. Fakt by mě to moc bavilo. Je blbý kdyš teď nemůžu. A ještě mam jednu otázku prosim tě kolik bi to stálo ten převaděč udělat. Já bych si ho už namontoval i anténu. A kdy by to mohlo bejt hotový, kdybych to teď si objednal? Děkuji. Mirek 

Mirkovi jsem napsal, že to není tak jednoduchý jak si myslí, že s těma dvěma vysílačkama to nebude moc fungovat, protože se budou zahlcovat. A že za hotový řešení celého převaděče s duplexerem si představuji tak 5000 kč. A že by si nejprve musel udělat koncesi, pak mu proti záloze převaděč postavím.

Další odpověď přišla cca za měsíc:

Tak tu koncesi dělat nebudu , kamarád říkal že je to blbost a že sou uvoněný  kmitočty kde smí visílat kdekdo. A že 5000 kč je moc předražený, dyž jedna vysílačka dualband stojí asi 1200 korun a dvě na převaděč stojí teda 2400 to je půlka. Tak sme ještě dvě vysílačky koupily a naladili sme jednu kouek níž ještě kde sou ty uvolněný kmitočty a normálně to funguje. Akorád  je musíme dát dál vot sebe dál a spojit kabelem jinak to nefungovalo. A kamarát udělal i takovej ovládač s relátkem, že kdž je na přijímací visílšce sygnál tak se svítí zelená kontrolka. A spojí to relátko a to zapne vysílání u tý vysílací vysílačky. Takže nám to nevysílá furt. Ale jenom dyž ta přijímací visílačka přijímjíá. A nemusí to bejt přez mikrofón ale je to přes kabel. To je lepší nebere to zvuky odjinad ale jen z vysílačky a ten kabel má i funkci napájecí a aby byly vysílački od sebe dál. A vyšlo to na 2800 korun, jestli chceš, tak tě dam číslo na kamaráda aby ti vysvětlil jak to udělat. 
Eště to musíme někam dát na kopec aby to pokrejvalo signálem dalekej prostor. Takže vidíš že to de když se chce a i bez zkoušek. To tě chci napsat aby si si to dal na ty svý stránky jako návod kdybi ještě chtěl někdo si vyrobyt převaděč, že je to blbost platit 5000 kč nebo to vyrábět podle návodů. 6e to funguje jak jsem ti to napsal. Dávám svolení na vistavení jako nápad. Nemam na to žádnej patent. Je to normální logyckej postup, kterej vymyslí chytrí  človek a vyrobí třebys ňějakej dobrej spojař.  Tak ahoj a až se s náma budeš chtít spojit tak máme kmitočet 449,8100 tám musíš vysílat a přijímat na 446,0625 Hz. Když máš chytru ručku , tak to umí automaticky když visíláš tak přepne se na jinej kmitočet.
Tak čau Mirek.

Nemám co bych k tomu dodal, soudě dle hlasu z telefonu je hošík tak něco kolem 20 let. Časem zjistí, že to nefunguje tak jako třeba OK0BM a bude se pídit sám. Možná že ho to chytí a za 5-10 let z něj stejně bude koncesionář. Ale možná taky ne kdo ví. V každém případě zveřejňuji logickej postup na výrobu převaděče, mám k tomu svolení Hi  
   Co vím ale určitě, že Mirkovi určitě moc čeština ve škole nešla. Ne že by jsem nedělal chyby. Dělám. Ale takové, co se dají přehlédnout. Co je opravdu vrchol, když vidíte hrubici v každé větě,   shoda podmětu s přísudkem Mirkovi asi taky nic neříká..... Schválně jsem zkusil Mirkův e-mail opravit. To podrtžené , tučné je špatně,  hrubka. O sylu ani raději nemluvím.
 


 


1 komentář:

  1. zdravim je mozne si obednat vyrobu pmr opakovace ? a za kolik dik petr

    OdpovědětVymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)