neděle 31. ledna 2016

Přeladění dutiny z NMT z pásma 450-470 MHz do pásma 430-448MHz ( HAM, PMR, sdíl.)




Na burzách lze pořídit dutiny z NMT combinerů, původní kmitočet je 450-460MHz  Lze je využít po přeladění jako filtr pro 70cm HAM band.

Takový filtr je někdy nutnost , pokud je v okolí HAM pásma nějaká služba, kterí způsobuje zahlcení přijímače atd. .
Postup úpravy:
 Zakoupíme v instalatérských potřebách koncovku – ucpávku na měděnou trubku o vnějším průměru cca 30mm ( vnitřní cca28mm – označení „Viega-28“)





  Odřízneme čepičku s výškou 10-11mm.  Ideální je použít přímo instalatérský řezací nůž na měděné trubky, případně  čepičku odsoustružit. Odříznutí pilkou na kov není ideální.  Dovnitř  čepičky vmáčkneme měděnou trubku o příslušně menším průměru  (cca 28/26mm)s výškou cca  9 mm.  Toto  zajišťuje přesné usazení čepičky do pístu, ale není nezbytně nutná.




   Rozebereme dutinu a sundáme zajišťovací segrpojistku z pístu.
Vyjmeme píst a dáme pozor na pružinku pod ním – abychom ji neztatili. Do osazení horní části pístu vmáčneme připravenou čepičku.


  Na stojanové vrtačce vyvrtáme 3 díry symetricky okolo středu vrtákem 2,2 mm. Sundáme čepičku z pístu a do děr v pístu vyřízneme závit o průměru 3 mm. V čepičce zvětšíme otvory na 3,2mm a zahloubíme pro šrouby se zápustnou hlavou. Namontujeme z5 píst do dutiny a zajistíme segrovkou.  Třemi kusy nejlépe mosazných šroubů M3 o délce 20 mm přišroubujeme čepičku napevno. Nedoporučuji po zajištění pístu čepičku připájet, teplo může poškodit kluzné vložky ve válci. Zadeklujeme dutinu. Dutina nyní ladí přibližně od 430 do 448 MHz. Průchozí útlum je v celém pásmu do 2dB.


  Pokud bychom chtěli útlum dutiny zmenšit ( za cenu zvýšení šířky propustného pásma ) je třeba natočit vazební smyčky u N konektorů blíže k prostřední trubce –pístu. A samozřejmě  naopak.  Otočení lze provést povolením matek na N-konektorech.
  Dutina lze použít i jako zádrž – pak je třeba jeden port vymontovat a zaslepit a na druhý osadit T-spojku. Takto je dutina funkční jako selektivní zádrž pro jeden kmitočet. Při použití k tomuto účelu je vhodné pro zlepšení parametrů navázat port na rezonátor galvanicky jako odbočku cca 1-2 cm od studeného konce, nebo použít jinou – delší vazební smyčku s těsnější vazbou k rezonátoru.  Ze 4 až 6-ti kousků dutin lze sestrojit duplexer.
   Pokud někoho odradí poměrně vysoká cena za čepičku ( měděnou záslepku) , je nutné se poohlédnout u konkurence, rozdíly cen bývají u instalatérského materiálu  i  100 procentní.  Nebo lze použít jen samostatný 10-11mm  "odřezek" Cu topenářské trubky 28/26mm , na jednom konci "zaslepíme" trubku měděným 1 mm plechem (kolečkem o průměru 30mm) a okolo připájíme.

               Honza OK1MHK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)