neděle 31. ledna 2016

Netradiční využití modré LED ( Legrand tunning )


Asi není tajemství, že bílé a modré LED-diody svítí už při velmi malém proudu. Lze vybrat např. modrou led, která  svítí již při proudu 50µA. ( 0,00005A )
 
Přišel jsem na zajímavé využití modré LED při pohledu na svítící LED žárovku v lustru, i když byl vypnutý vypínač. Kapacita vodičů vedoucí k vypínači má při 50Hz již takovou impedanci, že proud způsobený průchodem touto kapacitou způsobuje sice slabé, ale viditelné světlo LED žárovky.

  Tuto skutečnost jsem prakticky ověřil, když jsem byl schopný modrou LED rozsvítit ze zdroje 10V, přičemž jako předřadný odpor jsem použil vlastní tělo - konkrétně odpor mezi ukazováčkem levé a ukazváčkem pravé ruky.


Ihned jsem na stole zbastlil tohle zapojení:

K mému údivu lze použít i jako fázovka - jeden drát držíme v ruce, druhým testujeme přítomost fázového napětí. Pro tohle použití by ale měl být ochranný odpor alespoň 330kΩ , i při 1MΩ je ještě svit LEDky dostatečný.  Důležitá je dioda antiparalelně k LEDce, omezí napěťové namáhání v druhé půlvlně, ale  hlavně zajišťuje průchod střídavého proudu kondenzátorem.

  Stejné zapojení lze naléz na internetu, nicméně pro použití s běžnou ( červenou) LED je třeba několikanásobně vyšších hodnot C a naopak nižžších hodnot R. A v tomto případš použití jako fázová zkoušečka není možné. Tedy je, ale tluče to :-)

 Další modifikace spočívala v náhradě doutnavky v domovních spínačích schodišťového osvětlení. Doutnavky sice svůj úkol plní, ale jen po omezenou dobu. Po čase se odpaří elektrody doutnavky tolik, že vytvoří uvnitř baňky stříbrný povlak, kterým již neprochází sbětlo a doutnavka ač svítí - není to ven vidět :-(

  Napadlo mě v bakelitovém držáku doutnavku vykuchat a nahradit také LED-kou. Protože to ale bylo příliš triviální a jednoduché ( samozřejmě funkční ) ,vyzkoušel jsem zapojení s "lavinovým" jevem coby blikající kontrolka.
 K původnímu zapojení bylo třeba přidat jednu diodu, kondenzátor a tranzistor. Odpor lze použít i původní - předřadný k doutnavce , v mém případě M39.




Zapojení lze vyrobit malé....


 ......a nacpat  do původního bakelitového držáku doutnavky:



Vyčuhující elyt a část předřadného kondenzátoru ničemu nevadí - za paticí je u vypínače volno.




Trvale svítící verzi modré LED jsem doma vestavěl do všech vypínačů. Mám typ Legrand s rámečkem z průhledného plexi, doosazení LED-ky se přímo nabízelo. V noci  tenhle tunning odbourá ohmatávání zdí při hledání vypínače a slouží i jako orientační - určení správného směru při bloudění neosvětleným bytem:




Jsem zvědav, kdy to od Legrandu okopírují a budou nabízet za tučné peníze jako desingový doplněk :-)


 

3 komentáře:

  1. Zdravím, dotaz k podsvětlení vypínače (Legrand tunning): proč v případě zapojení s tranzistorem stačí elektrolyt.kondenzátor pouze na 25V... ?? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. To je tím tranzistorem zapojeným obráceně, než je běžné. Dochází u něj ke krátkým lavinovým prurazum, které ale díky odporu (který omezí proud) jsou nedestruktivní. Takto se dá udělat i blikač 😃

    OdpovědětVymazat
  3. Takže na tom kondenzátoru vlastně nikdy nedojde k nabití na vyšší napětí než je cca 9-15V, protože poté je krátkým průrazem a kliknutím LED vybit a proces začíná znovu nabijenim...

    OdpovědětVymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)