sobota 2. července 2016

OK0BM nejede!


Je to tak....
Schválně jsem info nikam nepsal, čekal jsem na reakce.  Asi po týdnu od vypnutí se ozval Pavel OK1DX.
Pak Franta OK1FKT, a až cestou do Friedrichshafenu mudroval i OK1MJG a OK1PVT.
Takže - neřízlo do toho, je to vypnuté. Kvůli anténám. Na stožáru přibyla další technologie ( LTE, atd..)
a stožár byl přetížený. Takže muselo dolů vše co je nepotřebné. Došlo i na NMT antény ( a panelku  + diverzitní yagi ) , kterou OK0BM využívalo. Anténa sice byla směrována někam do SRN na západ, ale vcelku to běhalo.

U demontáže jsem byl, anténa dopadla takhle smutně:


K ničemu už nebyla, na stožár se kvůli  vysokému odporu větru a velkému dynamickému i statickému zatížení už nehodí a doma na ní místo nebylo...
Z antény jsem vystříhal krásné semirigid kablíky a vzal si na památku dva z šestnácti dipólků, které i po tvdém pádu zůstaly nedeformované.
Anténa sloužila dobře 5 let.. Jednu ze dvou dalších ( sundaných )  krytých Yagin jsem schoval, může se někdy hodit...

   Co dál? Je v jednání použití nějaké malé, lehké antény někde v dolním patře stožáru, nejspíš sfázovaná osmice dipólů, které sehnal a věnoval Standa OK1SCH. Nebo až nahoru  lehoučkou  Kathrein K75221.
Je to sice jen 1,2m laminátová omni, ( 3,5 dBi   http://www.funkmelderservice.de/img/108730m.pdf  ) ale lepší , než drátem do oka Hi. 
Do té doby bych rád spustil OK0BM na alternativní kótě. a s alternativní anténou - asi právě s tou K75221.  Jenomže chybí čas. Musí se tam dojet, nainstalovat... Je to kóta mnohem blíž Klatov, takže se určitě zlepší pokrytí pro lokální použití, ale bude to mnohem níže, než byl původní OK0BM - ant. byla  1222m.n.m.

Ale zdá se že OK0BM nikomu nechybí, uvidíme co bude.  Je možné, že zanikne úplně, to v případě, že nebude místo, kam to strčit.  V každém případě je zaplacená koncese na dalších  5 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)