pondělí 16. května 2016

Bolutek – RS232 linka přes Bluetooth, aneb slovy klasika: Zkuste to bez drátů, milý Marconi….




   Sériový port používám hlavně ve firmě ke konfiguraci zařízení, tak nějak se ustálil standard, že většina  zařízení telekomunikačních a informačních technologií má minimálně  základní konfiguraci nastavitelnou  pomocí sériové konzoly. Klasický COM port, který už na drtivé většině dnešních notebooků a PC chybí.    

  Ve W7 už pro jistotu chybí i Hyperterminál, tvůrci a desingéři OS a počítačů na nás techniky prostě kašlou.
 Když jde do tuhého a potřebuji HW COM  nebo další PINy  rozhranní RS 232  - RTS, CTS… , používám stařičký Omnibook P1/100MHz s  MS-DOS (Motorola TRXy Hi) a W95 , nebo NTB s Celeronem 600MHz a WXP. Na tomhle železe dobře  běhají i různé alternativní programátory typu Ludipipo, JDM nebo Phoenix… Tyhle „bastl-programátory“ a udělátka nestandardně využívají  napětí na COM PINech jako „tvrdý“ napájecí a programovací zdroj.

  COM lze u nových PC nahradit nějakým převodníkem USB/COM např. typu FTDI. 




  Některé chodí, jiné hůř, některé vůbec, nebo jen s nějakým zařízením nebo operačním systémem. Je to o zkoušení, ale nikdy no není plnohodnotný COM ( už např. kvůli přerušení a přístupu k portu z OS ), tedy hardwarový, jako známe ze starších PC, nebo notebooků.
   Někdy není na vině jen samotný převodník, výrobci HW si zjednodušují život a  snižují náklady, pak to vypadá takhle: http://ok1uhu.nagano.cz/rs/?p=155   Doporučuji přečíst a hlavně naučit básničky Hi.
I ta hláška  jak „host vyhazuje vrchního“ zapadá přesně do současné doby, kdy všichni na všem šetří.( katování kostů ) Pozn. OK1UHU beru jako zkušeného technika a čerpám z jeho skvělých  webových příspěvků, i když se úplně neztotožňuji s jeho mimotechnickými aktivitami L. Důležité je, že se ještě dnes někdo podělí o své nabyté zkušenosti. 
    Kdo si to přečetl pozorně pochopil, že za většinou problémů s komunikací pomocí USB/COM převodníku může někdy i samotný převodník.  Pokud takový „ošizený „převodník požíváte se železem, které jak bylo krásně řečeno „parazituje“ na příchozí úrovni  - chodit to nebude. Ale problémy mohou být i jinde a jiné..
    Bohužel na trhu je poměrně velké množství USB převodníků s různými čipy, v různém provedení a za různé ceny. Pravidlem je, že ty dražší bývají kvalitnější. Ale čínští výrobci dokážou dnes napodobit kde co, takže není problém , že v kabátě původního kvalitního převodníků je nějaká napodobenina. Neboli vzhledově stejné železo může obsahovat nějakou fungující náhražku, která občas a s něčím i nějak funguje. I vyhledávač najde poměrně rozsáhlé diskuse  o kvalitách takových převodníků:
   Já jsem vystřídal asi 8 ks, nakonec jsem skončil u převodníku který dodává fy  HP: P/N 305380-001
Převodník byl dodávaný k termosublimační paragon tiskárně a po instalaci tiskárny na LAN/RS232 interface mi jednoduše  zbyl.  :-)


Nikdy s ním nebyl problém.  Dá se objednat např. zde:  http://www.mk-electronic.de/eng/items/show/305380-001N
Bohužel jeho cena je poněkud vyšší než standardní výrobky podobného typu.
Nakonec pro klasickou konzolu i většina levnějších  USB/COM krabiček funguje…
  
Z 95 procent je třeba jen signál RX,TX a zem. ( 2,3,5 na CANON-9 ) O to je to celé jednodušší.
   Co mě ale vadí, že z notebooku doslova čumí další tkanička. Na ní visí modul převodníku s CANON 9pin portem a do něj zastrčený další kabel, s dalším konektorem.  Špatně se s tím manipuluje hlavně v terénu, když potřebuji NTB občas posunout, nebo položit na sedačku auta .
  A zvlášť když do noteboku ještě vede kabel od napaječe a sem tam ještě USB ocásek od myši, pokud to s poštěváčkem, nebo touchpadem třeba nemáte rádi.
    A tak mě napadlo, že bych mohl také používat pro obyčejné konzolové připojení nějaké to prodloužení bez drátu. Vyhrabal jsem staré Gigaset M101 Data „pojítka“, ale při pohledu na nevzhledný a dnes už poměrně zastaralý , nicméně dobře funkční kus HW ( plnohodnotná prodlužovačka RS232 linky)  jsem to zas vrátil z5 do krabice. Nechal by se tomu ušít hezčí kabát, DECT jako takový má parádní dosah, ale potřeba napájení na obou stranách a nutnost připojení jednoho modulu k NTB mi nevyřeší tkaničku vedoucí z notebooku…. L U modulů bych musel ještě zajistit napájení na obou stranách….
A co modrý zub? Už před časem jsem si udělal dle stránek  OK1CJB CAT kabel k FT-817. Chodí to dobře, hlavně ve spojení s mobilem nebo tabletem   - je to zas o drát méně. 

 A mě by se hodilo mít možnost jeden konec píchnout „někam“ do zařízení – třeba  ve skříni v terénu a v pohodlí auta, nebo někde pěkně ve stínu pak klofat do konzoly. 


    To samé někde v racku a klimatizovaných serverovnách  – modul píchnu do zařízení a NTB bude někde, kde mi netáhne na krk. Ono to samozřejmě jde s dvacetimetrovým kabelem, nataženým přes místnost až někam … ale při první příležitosti vám notebook vystřelí od stolu, když někdo o kabel zakopne. V lepším případě se bez problému vytrhne převodník z USB portu z noteboku, v horším to odnese i NTB, kabel a ten port ( konektor) na druhé straně.  Všechno jsem zažil. O nic nešlo, NTB byl můj stařičký WEBBOY s Celeronem a trochu jsem mu načechral horní kryt, jak to vzal ze stolu na zem :-) Onen člověk, který slušně zakopnul o kabel jsem byl já. V zápalu boje na něj někdy člověk prostě zapomene.

   Já mám podobný problém i s náhlavní soupravou, kterou používám k TRXu. Poslouchám, ladím, pak někdo z rodiny volá, ( např. dcera „ tatí …“)  Zvednu se , odcházím a až prudké škubnutí hlavou mi připomíná, že je něco špatně.  To je další z věcí, kterou bych rád časem pořešil, ale vrátím se k COMu a modrému zubu.

   Zkrátka – funguje to!!!  Nejprve jsem objednal samotný Bluetooth modul a dobastlil k němu MAX232.
Samotné moduly lze zakoupit, ovšem mají „jen“ TTL rozhraní.
Když jsem hledal  nějaký hotový převodník s MAX232
 který  TTL úrovně z BT modulu dostane na správné napěťové úrovně, které se líbí lince RS232, tak jsem narazil na hotové řešení:

 Celá deska s konektorem CANON 9 , převodníkem a BT modulem!  Na modulu je i optická signalizace BT spojení , tlačítko párování a LED kontrolka nabíjení. Paráda, takhle hezky a maličké to nikdy nejsem schopen udělat…. A hlavně za tu cenu. 

Místo transakce: WWW.ALIEXPRESS.COM
LONDON GB
Typ transakce: PLATBA KARTOU
Referenční číslo: 10425823-000000288
Datum operace: 2016-04-06
Datum zaúčtování: 2016-04-06
Datum provedení transakce: 2016-04-04
Původní částka: 6,89 USD -1
Částka v zúčtovací měně: 69,26 CZK
Částka operace v CZK: -169,26
No nekupte to za 170kč  J

Modul jsem objednal a přišel za cca 8 dní!  V klasické čínské obálce, pěkně zabalený.





 Jmenuje se to BOLUTEK  :-)   Spárovat s PC to šlo bez problému ( PIN 1234 ) , v systému se přibyl nový HW – v mém případě  COM 6, při připojení k modulu (konzolovým programem) se rozsvítila trvale modrá LED, která bez slinkování bliká.


    Ale bohužel to nechodilo. Zkušebně jsem spojil piny 2 a 3 na CANONU a hele, na terminálu PC jsem viděl echo klávesnice.  Pak chvíli měření a laborací a problém byl objeven. PINy 2 a 3 jsou na konektoru prohozené. Ano počítá se s NULL kabelem F-M pro spojení s RS232 na PC. Ale já to chtěl jako konec – kompatibilní PINově s COMem na PC. Už proto, aby šel modul rovnou připojit do zařízení, nebo použít tovární redukce - kabely ( např. Cisco atd. ) No - nejjednodušší bylo vyndat konektor Canon a přehodit dráty vedoucí od MAXe. Původně jsem chtěl škrábat spoje a bastlit, ale nakonec zvítězil nápad znásilnit vývody toho Canonu. Prachsprostě jsem je naohýbal ( přehodil 2 a 3 mezi sebou) a konektor znovu zaletoval. 



Možná by bylo jednodušší konektor neosadit a místo něj připojit rovnou krátký kabel na konci se správně zapojeným RJ45, která se pro konzolu na zařízeních používá. Ale přišel bych o možnost využít další redukce pro jiná zařízení. Teď ještě krabičku – modul rozměrově krásně vešel do krabičky od ADSL splitteru. Jenomže krabička zůstala děravá – po vyndaných střevech zůstaly 3 otvory pro zásuvky RJ.
Tak jsem vzal smršťovací fólii a celé to fénem "smrsknul". Není to žádný desingový výstřel, ale zase je vidět na LED-ky a hlavně to bylo hned. Bez práce, bez vrtání, pilování, lepení děr atd…




Baterie k modulu se hodila stejná, jako je k quadcoptérce CX-10A. Dva kousky jsem objednal již před časem na e-bay, protože dva exempláře téhle superhračky máme doma a vysoký nabíjecí proud se podepsal na baterii výrazným snížením kapacity… Kus za cca 30kč.


Konektor, se kterým se baterie dodává je přesný protějšek toho, který je osazený na BOLUTEK modulu.
Nebo lze za cca 50kč koupit baterii větší:
… s kapacitou 500mAh , což vystačí na cca 50 hodin provozu modulu.
U této baterie můžeme nabíjet bez problému proudem 1C po dobu cca 70 minut.
Narazil jsem ale i na moduly, které jsou s baterií již v sadě, nicméně cena těchto sad je zase o dost vyšší:

Takže se  určitě vyplatí objednat baterii samostatně, případně použít nějakou starší 3,7V Li-On nebo Li-POL např. z nepoužívaného  mobilního telefonu. Důležité je, že baterie musí obsahovat nabíjecí elektroniku! Li-On a Li-POL „pytlíčky“ průmyslového provedení většinou takový modul obsahují – hlídá maximální napětí článku a po dosažení hodnoty cca 4,2V baterii odpojí.  Jako ochrana je takový modul vestavěný i do většiny  baterií  pro mobilní. telefony.

 Lze použít i držák na tužkovou baterii a osadit do ní článek 14500, opět dostupný za mrzký peníz na e-bay :
„Tužkovku“ je ale třeba nabíjet externě, potřebná elektronika zde chybí, nebo článek obsahuje pouze „proudový  omezovač“…



U baterie  pro CX-10a, která má ten správný konektor,  je  ale  třeba přehodit polaritu. Buď lze vyletovat  a otočit konektor na modulu, nebo ( méně pracná varianta) pomocí špendlíku odjistit aretaci pinů na konektoru a piny mezi sebou prohodit. Baterie má 100mAh, při odběru modulu cca 10 mA je výdrž přibližně 10hodin, což je postačující. Je třeba omezit nabíjecí proud baterie vhodným odporem v USB kabelu na cca 50-100 mA, nabíjení pak trvá cca 1 - 2hod. (dle nastaveného proudu) Nabitý akumulátor signalizuje právě zhasnutá červená LED na modulu.
Dosah modulu s notebookem DELL E7450 je cca 40 metrů na přímou viditelnost, v místnosti to „propálí“  dvě stěny a když sedím v autě, zmenší se dosah tak na 20 metrů. Určitě by šlo dosah zvětšit náhradou té pidi anténky na plošném spoji nějakým klasickým WIFI proutkem, ale mě dosah plně postačuje. Důležitá je eliminace problematického kabelu hlavně při práci v terénu. Ovšem objevil se problém nový – modul jsem už 2x zapomněl u zařízení.  Ale to určitě také znáte v podobě zapomenutých USB FLASh disků v počítačích kamarádů, nebo CéDéček a DéVéDéček v mechanikách strojů, které jste instalovali atd….
Ještě se krátce vrátím ke konfiguraci modulu – ta nebyla v mém případě nutná dělat žádná. Na webu je dosupná dokumentace a sada AT příkazů, defaultně byl ale modul nastaven na 9600,8,N,1 , takže nebylo třeba nic měnit. Pro zapnutí modulu v režimu „bezdrátové RS232“ je třeba použít ve spojení s PC, tabletem nebo telefonem režim SLAVE.
Na internetu lze zakoupit i hotový modul BT sériového portu v pěkném kabátě, bohužel za poněkud jinou cenu, kterou jsem nebyl ochoten akceptovat:
Nakonec jak říká jeden můj kolega radioamatér: „koupit si to celé hotové a v kabátě – to umí každej blbec“

  Cena za výše popsané zařízení vyšla na cca  200kč ,  nepočítám cca 2 hod. celkového času stráveného původní laborací se samotným BT modulem a „zabalením“ modulu do smršťovačky J.
   Protože se modul a jeho použití v praxi velmi osvědčilo, výše předkládám široké veřejnosti praktické zkušenosti a návod na zhotovení funkční varianty z dostupných součástí. Možná je článek trochu obsáhlejší , možná by stačila jedna věta ve stylu „kup tohle , otoč dráty, k tomu takovou baterku“ , ale ti zkušenější nemusí číst všechno :-) .




6 komentářů:

  1. Super fejčúrka, chodí to nádherně. Jendo díky za pěknej nápad! S ext. anténou wifi 6 dBi ktera ma stejne pasmo jako BT mam dosah asi 150m. Pouzivam k diagnostice věžních hodin, ušetři mi to spousty schodů nahoru a dolů.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo díky za nápad je to dobrá věc, pořídil jsem si kvůli konfigurování Cisco routerů. Dosah je na přímou viditelnost tak 50 metrů, uvnitř budov to taktak proleze jednou zdí. Externí anténa příliš nepomůže, v laptopu je taky malá.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, krásný udátko! Přesně tohle mi vyřešilo problem s připojením diahnostiky k motoru a měniči. BT napájím ze stabilizátoru 3,3V a k motoru se připojím kdy chci bezdrátově.
    Poslal bych ti i "na pivko" za super nápad a popis.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc za info ohledně otočených PINů na Canon konektoru. Jsem se s tím trápil, proč to nejde, než jsem narazil na Váš článek. Díky!

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravim vsechny. Mam tento modul, ale nedari se mi s nim spojit terminalem, pro nastaveni jmena a zmenu pinu. Otoceni datovych vodicu jsem zkousel, ale na AT neodpovi a modra LED stale blika. Nemate nekdo nejaky napad?
    Dik
    H.

    OdpovědětVymazat
  6. To já se dostal o krůček dál. Dokážu se přes konzoli připojit, led svítí, ale to je všechno. Moje výzvy at má v paži :-D

    OdpovědětVymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)