sobota 24. září 2011

Ocelový drát na antény?

Protože se fosforbronzový drát špatně shání, řekl jsem si, že otestuji  ocelový pozinkovaný drát. Dá se koupit poměrně levně, asi 0,6kč/m. Já pořídil  klubíčko pozink. ocelového drátu  průměr 1,6 mm  v Klatovské prodejně spojovacího materiálu. První věc - odpor. Ano, má to mnoohem víc než měď. Pustil jsem do 2 metrů proud 1A ze zdroje a naměřil na to 0,224 V. Tedy 0,112Ohm/ metr. Při 80 metrech je to cca 9 ohmů. Může to vadit? Na LW půlvlnných rezonančních délek zcela jistě ne. Impedance takového drátu je okolo 1000-2000 ohmů a nějaký ten ohm navíc nehraje roli. Vyzkoueno prakticky a porovnáno s měděným vodičem o průměru 1,5mm. PSV je stejné, průběh změřený analyzítorem je v celém pásmu naprosto stejný jako u mědi. Signál na vzdáleném WEBSDR je v rámci podmínek také stejný. Ovšem pří délce LW 30 metrů je všechno jinak. Ocelový drát vykazuje lepší PSV, dokonce i na 28 MHz . Poslech na WEBSDR ale ukazuje zdradu, minimálně o 1 S horší signál z oceli. Vliv na to má patrně impedance takové antény, která ji již nízká a onen ohmický odpor hraje ve vyzařování roli. Zkusím natáhnout ještě nějakou smyčku ( deltaloop ) a uvidíme...

4 komentáře:

  1. Zdar!
    Ocelovy drat na smycku funguje dobre, pokud je smycka ve vysce, kdy ma i vysokou impedanci, tedy kuprikladu 80m smycka by mela byt alespon ve vysce 20-25m.
    Pak je impedancde kolem 120R.
    Ztratovy odpor je pak relativne maly.
    celkovy odpor je pri 80m 2,5mm FeZn dratu kolem 4R prakticky zanedbatelny. (je lepsi PSV! :-)
    Mozna nekdo namitne, ze je to blbost, ale ja sem stavel smycky z pozinkovaneho oceloveho dratu poplastovaneho PVC.
    Ne ani tak kvuli cene, ale kvuli pevnosti v tahu.
    Levne se da poridit napinaci ocelovy drat poplastovany napinaci plotovy, nebo take ohradnikovy drat na eletricke ohrady, ktery ma nizky merny odpor, 2,5mm/kolem 3,8R/100m!
    Z tim uz lze neco delat.
    Jinak jako sekundarni vychytavku lze pouzit sice blbe, ale reseni...
    Sundavali z panelaku a mezi panelaky FTP kabely na nosnem pozikovanem drate, kdyz prebudovavali internet..
    Zbylo mi tak dohromady asi 500m ruznych delek peclive omotaneho UTP kabelu kolem pozikoveho Fe dratu.
    Smycka z toho vyrobena jako bramboroid loop na 160m mela odpor necele 1,3R/157m Pospojoval sem dohromady ty jednotlive kusy, drat ocelovy zabandazoval omotanim tencim dratem a zaletoval, FTP nasledne sletoval take a zakryl smrstovaci buzirkou.
    Prurez scitany na FTP dratech 8x0,5mm je 4mm!
    Smycku 80m sem udelal pouze z jedineho UTP kabelu pospojovaneho dohromady z kousku, tento mel scitany prurez 2,8mm.
    NA takovy deltak uplne vyhovuje i bez nosneho dratu.
    Problem FeZn dratu je jinde..
    Na smycky se velmi tezko sponuje a navys v rohovych isolatorech u trojuhelniku se zakousne a velmi tezko se sponuje.
    S tim nutno pocitat u konstrukce a stavby, jinak je to o nervy.
    Take sila, kterou vyvine drat na upevnovaci body je znacne vetsi, nez udela PK-cko!
    V pripade namrazy se neutrhne drat, spis roztrha isolatory
    To stejne plati pri vazani do isolatoru a pripevnovani vodicu svodu.
    Osvedcilo se mi drat nevazat omotavanim, ale zacinovanim do trubicky Cu, nebo radeji zalisovat kabelaznickou spojkou z Al.
    Je to dulezite pro dlouhodobou instalaci.
    Vyvod od isolatoru pak delam radeji Cu lanem, lepe se snim manipuluje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem nezažil, že by se mrazem izolátor (keramický) mrazem rozthl. A jakou silou napínáš antény. Aby byla anténa našponovaná, to je blbost, takže kolik? Pět kg stačí. Viděl jsi někdy stará sloupová telefonní vedení? Kolika kg jsou dráty, co jsou skoro vodorovné, napnuty. Hádej.
      Jen je tady šíření bludů.

      Vymazat
  2. mam natazene ocelove pozinkovane 3mm lanko 41m, po 2 letech uz se drat jako LW antena hure doladuje (L antenni clen) i presto ze spoje mam peclive provedene, a drat je prakticky v jenom kuse priveden na zivou svorku tuneru. Drat je za tu dobu pokryt vrstvou cerneho oxidu/prachu, (asi zapusobily kysele deste), takze tezko rict. V kazdem pripade nove lanko ladi dobre, ale co to pak dela po urcitem case, tezko rict. Dalibor OK2JKD

    OdpovědětVymazat
  3. Porovnával jsem smyčky - delta loop z železného drátu 2,8mm a když mi shnil tak jsem natahnul z mědi 3,2 mm. Ta měď je minimálně o 50 procent lepší. Ani ne na příjem, tam jsem rozdíl nepoznal, ale na vysílání je změna minimálně o 50 procent !!!
    Možná kvůli velké impedanci to bude jako LW fungovat dobře, ale jako delta-loop z železného drátu je to zbytečná námaha.

    OdpovědětVymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)