sobota 31. srpna 2024

Vzpomínka na OK1IBB

OK1IBB SK

Dne 13. července nás opustil kolega radioamatér František Plojhar OK1IBB.

 

Já jsem Frantu poznal na jaře v roce 1996. Jak jinak než na pásmu. Měl jsem tenkrát čerstvě FM rádio - ručku ALAN CT 170. Franta zkoušel nějaký transceiver přímo z Korábu, kde v té době s dalšími radioamatéry dávali dohromady Packet Radio nod ( přístupový bod ). 

  Druhý den jsme se poznali osobně přímo na Korábu, kam jsem dorazil na svém tehdy prvním jednostopém dopravním prostředku Simson. Franta byl sdílný, ochotný a mezi řečí se zmínil o setkání v Holicích. V létě jsem tam pak s ním jel na setkání. Tehdy měl ještě Škodu Favorit. Píšu o tom na blogu zde.

  Od té doby  byl František jeden z velkých a  dobrých kamarádů radioamatérů, vůbec nevadilo, že byl mezi námi věkový rozdíl 33 let.  Během doby co jsme se znali, jsme toho spousty zažili.

  František mě občas sehnal zajímavý materiál pro mé radioamatérské začátky. Několikrát jsme se pak společně vypravili na setkání do Holic, v té době ještě i se Standou OK1STW (sk).  Naposledy s námi byl Franta na setkácní v Holicích v roce 2018.

  Později jsme se potkávali na PD a v posledních letech zejména při PD mládeže, kdy Franta spolu s Václavem OK1VRF zajišťovali kótu pro děti. Úlíkov, Koráb... Franta byl člověk, který vždycky vyšel vstříc. Byl neobyčejně houževnatý a do poslední chvíle i velmi zdatný. 

  Vzpomínám na jeden PD mládeže v roce 2017 ( Frantovi bylo tehdy 78 let! ) kdy při poruše anténního přívodu za mnou Frana vylezl až nahoru k anténám aby mi donesl nářadí. Byl jsem tenkrát trochu v šoku. Ale Franta měl v sobě i v pozdějším věku mnoho elánu a energie, poměrně často jsem ho potkával na kole nebo na špacíru v okolí Kdyně. Dodnes mám od něj na  chalupě krásný polyethylénový sud na vodu, vždycky když zalévám vzpomenu si na Frantu jak mi sud před pár lety dovezl až na chalupu. 

 Franta měl také hodně radioamatérských úspěchů, v soutěžích na 70cm se pravidelně umisťoval na předních příčkách.  Podrobněji o tom píše Václav OK1VRF, který dodal i  několik krásných fotografií. Já budu postupem času také nějaké doplňovat, ostatně pár snímků, co jsem našel ve svém archivu, jsou vlastně stejné jako ty co mě dodal Václav OK1VRF a pocházejí původně ode mne.

   Františku děkuji za vše co jsi pro mě a lidi v mém okolí udělal. Děkuji i za mého syna Martina  za krásné chvíle při PD mládeže. Odpočívej v pokoji.

Honza OK1MHK

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vzpomínka na Frantu OK1IBB  (od Vaška OK1VRF)


   Franta poprvé figuruje v Callbooku 1975, takže koncesi získal někdy počátkem sedmdesátých let.

   Já jsem Frantu poznal někdy kolem roku 1980, kdy jsem se s kdyňským radioklubem přes bratra Míry OK1IAB seznámil. Byl jsem na Polním dnu s OK1KNF 3x - na Můstku 1980, na Sokolu (Antýgl) 1981 a na Škarmance 1982. Vysílalo se vždycky na Frantou postaveném zařízení.

  Když začínal radioklub v Klatovech, Franta nám, tedy těm bez koncese, domluvil účast na zkouškách operátorů v Domažlicích.

  Franta jezdil často do Plánice. Jednou, to jsem ještě neměl koncesi, čili před rokem 1984, jsem s ním vysílal v nějakém letním závodě z plánického kopce Vracovská hora, místně zvaném Vysoká. QRP výkon, ale dělali jsme i maďarské stanice.

  Někdy před rokem 89 jsem byl s Frantou s jeho Škodou ve Wermsdorfu v tehdejší NDR v radioamatéry vyhlášeném obchodě. Franta věděl, že se tam dají sehnat ruské VKV tranzistory, konektory a další potřebné součástky, měli tam i radioamatérskou literaturu. Někde jsme cestou v autě i přespali. Vzpomínám, že se mu něco na chodu motoru nezdálo, tak rozebral karburátor takovým způsobem, že jsem se bál, že už to nedá dohromady. Podařilo se, jak jinak.

   Franta absolvoval plzeňskou strojní průmyslovku, zpočátku dělal v ČZ Strakonice, později ve Kdyni (nevím přesně, jestli to byly Strojírny nebo Elitex, nakonec snad Kdynium?).

   V roce 2017 mě vzal na Den otevřených dveří do ČZ Strakonice, tak si to své dávné působiště připomněl a viděl jak se firma za ty roky změnila. Viz snímek Franty u 3D tiskárny.

   V roce 2010 slavila Plánice 500 let doložené existence, vysílali jsme pod příležitostnou značkou OL500PLA. Franta přivezl své zařízení, postavili jsme na náměstí anténu a vysílali na 2m. Na KV se vysílalo ze školy, odtud ten snímek Franty s OK1FR a ex OK1DVT.

  Franta se zajímal o vývoj techniky a snažil se nové věci pochopit, viz snímek z roku 2012 – účastnil se kurzu o principech SDR.

  Na snímku z roku 2013 při společné návštěvě seismické stanice v Kašperských Horách jsme následně vyhledali i zabedněný vstup do štoly Naděje.

  Franta nás několikrát v Klatovech navštívil při Vánočních besídkách, viz snímky z roku 2013, 2015 a 2016.

  Od roku 2017 umožňoval Franta jako VO OK1KNF vysílání dětem při Polním dnu mládeže a Závodu mládeže z Úlíkova nebo z Korábu, ze stanovišť vybudovaných klubem OK1KNF.

  O vybudování těchto špičkových QTH (stožáry, antény, boudy) by jistě více pověděli kdyňští hamové. I o podílu Franty na těchto projektech. Snímky z roku 2022 jsou z instalace nové vysílací buňky na Korábu.

  Frantova doména bylo dlouhá léta pásmo 70 cm. Na snímku z roku 2012 je jeho pohár mistra České republiky, tím mistrem byl opakovaně. Franta závodil vytrvale a pravidelně získával umístění „na bedně.“

Namátkou jeho výsledky na 432 MHz z posledních let:

2021

1. subregionál, OK1IBB 2. místo

2. subregionál, OK1IBB 4. místo

3. subregionál (PD), OK1IBB 1. místo

UHF contest, OK1IBB, 3. místo

2022

UHF contest, OK1IBB, 3. místo

  To bohužel jeho nemoc úplně přerušila. Naposled si Franta zazávodil pod značkou OK1KNF v šestihodinové kategorii Polního dne 2023 se svými syny OK1IB a OK1VBS.

  Zemřel velký radioamatér, závodník, konstruktér, budovatel, organizátor, dlouholetý vedoucí operátor OK1KNF.

Odpočívej Franto v pokoji.

To přál Franta i kamarádům, kteří odešli před ním, viz snímky z roku 2011, 2016 a 2017.

 

 

PD 2023 Koráb


2013 Štola naděje Kašperské Hory


                                          2010 OL500PLA IBB,FR,ex DVT


                                           2011 Po pohřbu OK1IAB


                                                 2012 Mistr ČR


                                         2015 Vánoční besídka v Klatovech


                                    2014 70let OK1IJS  ( Němčice - hostinec OK1IJS )


                                                2013 Vánoční besídka v Klatovech


                                                  

2017 Na pohřbu Standy OK1STW

          Z leva: OK1VRF, OK1IWI, OK1IJS, OK1GU, OK1MHK, OK1MJG, OK1FKT,OK1PVT,OK1XLE,OK1GV,      OK1IBB, OK1ZAJ, OK1ZSV, ex OK1DVT, OK1ZIS a OK1THI


                                                          2016 Vánoční besídka 


                                    

                                    2022 Instalace nové boudy na Korábu ( OK1KNF )


                             2017 před PD mládeže na rozhledně Koráb



                                                     2016 Na pohřbu OK1FR

 

                                                           2017 Den otevřených dveří ČZ Strakonice

    

                                                                     2012 Kurz SDR

 

                                                                      Holice 2018
 

                                       2022 Franta OK1IBB se synem OK1IB na Korábu
 


 


 
 

Holice 2024

 Na letošní Holice jsme odjížděli z Klatov v 5 ráno , v autě můj synek Martin a Lukáš ( syn mé sestry ) . Cestou jsme v Praze přibrali Šimona ( Štěpána - Lukyho kamaráda ze školy).  Dorazili jsme na místo těsně před 8 hod. A samozřejmě už nebylo kde zaparkovat, takže ke vstupu jsme to měli malou procházku. Vsupné letos 90kč. 

K visačce byl i spínací špendlík...

Hned ráno jsem potkal Michala OK1LPD, který přijížděl, následně na place Milana OK1MJG s jeho YL. 

Z Klatov byl ještě v Holicích Mirek  OK1XBE se svojí YL. 

Na burze byl i Karol OM7ARK, zapomněl jsem se s ním vyfotit..  Karol je stálice na těchto akcích, možná se uvidíme v EGGELFELDENU. Karol mi věnoval pěkné LED svítidlo, už má svoje místo u Martina v dílně. Moc pěkné, úžasně to svítí!  Dvě 12V LED lišty co jsem také dostal plánuji do pokoje kde mám pracovnu a do kuchyně. Karle dík!



Během pátka dorazil i Martinovo kamarádi: Matyáš z Budíškovic, Viktor z Ostravy a Michal z Krkonoš. Bohužel jsme celkovou fotku neudělali a v sobotu  stihli jen foto bez Viktora a Matyáše. Michal letos přespával z pátka na sobotu kousek od Holic. My měli letos spaní zajištěné v Holicích. Letos chyběl Franta OK1FKT a Pavel OK1PVT.



Na burze relativně prázdno.  Vzpomínám na dobu, kdy se nedalo hnout, co bylo lidí.  Letos bylo opět slušné vedro. V pátek veše jsme nešli ani na večeři, minimálně já jsem toho měl dost a usnul v zápětí po sprše..

Stánky, kde se prodávalo na "kila". 1kg/200kč.



Prodej na váhu :-)


Krásné spínané zdroje z TLKM. techniky...


Tenhle stánek mě také zaujal. Nádherné panenky...


Michal ukořistil zajímavý portrét... stál pouhých 200kč. Originál, který jsme znali ze základní školy. 

Až bude Michalovi tolik co mě ( a přestane kouřit ) možná ten portrét prodá za několikanásobek té pořizovací ceny.



Samoobsluha...






GU50 jsou teď v kurzu, staví se z nich nf zesilovače.... Hi.   Tady byla GU-50 za padesát.


Pěkný výsuvný stožár...


Michal ve svém voze... v neděli přijel jeho kamarád Jakub.  Zajímá se o analogovou techniku. Michal si do auta pořídil CB.


K vidění krásné kousky.






Články 26650 za 85 kč...


Stejné byly u jiného prodejce dostupné za pouhých 20kč!!!  Vezli jsme domů hodně kousků, 20 z nich pro Frantu OK1FKT. Jednalo se o nové články.

Kapacitní test doma ukázal 3800mAh. Krása za ty peníze...



Jeté, vytěžené 18650 za 30 kč... Proč? Na place byly jinde  nové 26650 za 20 kč.... :-)



Podobný stroj s i3 jen za za 400 kč jsem zakoupil... Jede, jen má HDD v čudu.a chybí napájecí adaptér. 

Doma dostal 250GB sata SSD a vše OK. Je to po kuřákovi a trochu to je stále znát... Rozborka , vyčištění a dotane pár dnů na balkóně jako ozdravnou "odpachovací" kůru.


U některých  ze stánků byly k vidění podobné "samoobslužné" cedule..




Luky s Martinem....


Obchudek pro YL..

Je libo ponožky?



K vidění byly i zajímavosti netechnické, tuto zmijatici jsem si musel vyfotit...

Sobotní fotografie chvíli před odjezdem....  Chybí Mates a  Viktor... v sobotu už nebyli, odjížděli v pátek večer.


 Je třeba dodržovat pitný režim...



Sobota 14:00 hod ..  Prázdno..


 
 
Zato naše auto úplně plné, nejvíc věcí vezl Martin, většinu vyavače od kamarádů...


Takhle naložení jsme se vraceli v neděli domů. Cestou jsme se stavěli ještě u jednoho prodejce notebooků. Martin si pořídil malý ThinkPad s i3 11 generace a Luky se  Štěpánem si také vzali po jednom kousku Lenovo a DELL.

Krásný stoje za pěkné peníze, již s W11..  To byl asi největší nákup, nicméně i další drobnosti, které jsme přivezli potěšily. V Holicích lze stále nakoupit věci za krásné ceny, ovšem na druhé straně jsou prodejci, kteří mají cenovky neúměrně vysoké. Nevím, proč tam vlastně prodávají, když většinou vše zase vezou domů.  I staříci už se naučili nakupovat z Číny, na Ali...  Předražené kousky  od překupníků v Holicích už nejspíš nikoho neosloví...


Domů jsme dorazili ve 20:00, odvezli cestou ještě Štěpána a Lukyho. Cesta každého vyšla  z Klatov do Holic a z5 na cca na 280 kč. Celkem hezká akce, i když lidí a stánkařů ubývá, ta atmosféra je fajn. Kluci měli radost, popovídali jsme a jsme zas plnějí o pár zážitků. Nashledanou snad příští rok!