pátek 28. října 2016

Pixie? Pixie!




   Objednával jsem na E-bay poměrně velké množství toroidů Amidon a prodejce mi dal  nějakou slevu, ve formě  „vochureu“ , kterou ale mohu uplatnit jen u jeho samého.
Při procházení jeho sortimentu jsem narazil na stavebnici digitálních hodin, které lze na e-bay zakoupit levnějí, ale co s tím, prostě chtěl jsem chtěl vochuer nějak využít.
Se synem Martinem jsme hodiny osadili, fungovaly na první zapojení, Pár dolarů ale ještě stále zbývalo,  padla mě do oka stavebnice QRP CW transceivtu Pixie. Opět lze na E-bay zakoupit levněji, konkrétně zde:

http://www.ebay.com/itm/RADIO-40M-CW-Shortwave-Transmitter-QRP-Pixie-Kit-Receiver-7-023-7-026MHz-DIY-/272041590688?hash=item3f56f13fa0:g:qK8AAOSwT5tWQveM

                                                Za celých 73 kč!!!!!!
Původní plán byl, že  si syn „zaletuje“ a  po vyzkoušení v bytě ( třeba proti FT-817 ) to budeme třeba jednou spolu používat na nácvik telegrafie.
Stavebnice  obsahuje pěkný spoj s maskou a sadu potřebných součástek:








  Jenomže jsem nevydržel, ještě večer desku osadil.



 Trvalo to asi hodinu, některé součástky, které se mi zdaly příliš "čínské" jzem zaměnil za dostupné a robustnější.  A pod tranzistory a IO  dal místo obyčejné precizní patici.  S těmi "plíškovými" nemám dobré zkušenosti.



 Připojil jsem 9 V akumulátor, který jsem v akci koupil v Lidlu  za 69 kč.  ( s bateriemi Tronic mám výborné zkušenosti – ty s oranžovým nápisem ENERGY jsou s nízkým samovybíjením něco jako enelopy od SANYA)  

Klíč jsem použil v podobě většího mikrospínače:




Spektrák ukázal celých 340mW, načež se ihned odporoučel výstupní tranzistor. Zapátral jsem zběžně na webu a našel „tunning“ v podobě  výměny za KSY34. Ten jsem nenašel, ale osazený 2N2222A v kovovém pouzdře už další testy přežil bez újmy, byť se poměrně dost zahříval.

0necelých 400mW  je OK, ,připojil jsem k tomu  anténu. Mám LW40, ihned po připojení k anténě to ožilo.  Nikdy bych nevěřil, jak může tak jednoduché zapojení poměrně dobře poslouchat. Ladím anténu pro kmitočet PIXIE a po naletování mikrospínače coby klíče k  jacku 3,5 mm   jen tak ze srandy  dávám výzvu. CQ  CQ  OK1MHK…. To mám nacvičené, kdyby to mělo být cokoliv jiného, nedal bych to. To samé i v přijmu, MHK poznám z ostatního bych asi nic neměl.     Nic nic.

No moje morseovka je mizerná, dávám stěží 20 znaků, je to silně rozevláté. Zkouším to ze srandy znovu a po chvíli znovu, příposlech na vedle ležící Olympii  ATS803 nefunguj, protože oscilátor vysílá stále a Olymia je vedle něj. 
Najednou  slyším mojí naučenou sekvenci!!!!  Opravdu, někdo mě volá, 2x , 3x po sobě, beru určitě DL ( možná 1EMI )  a OK1MHK tam JE!!!!!   Chytám nerva, adrenalin stoupá,  uvědomuju si, že nejsem schopen to spojení dokončit, nemám značku  (  jen prefix ) a stejně bych ji neodvysílal.  Smutně na ten superzázrak koukám a  mám na sebe zároveň vztek, že jsem se za celou tu  dobu co mám koncesi  morse nenaučil.   Jo pár CW spojení mám, ale to mi dával a bral počítač. Tohle je něco jiného. Neskutečného..
   Nemůžu se vzpamatovat, tenhle  jedošutrový   dvoutranzistorový  bazmek je slyšet někde v Německu a já slyším taky. Nejspíš bude na druhé straně nějaký profi transceiver, i tak žasnu, že to tak pěkně poslouchá. V porovnání s FT-817 je to samozřejmě tupé, ale vedle Olympie  se to jeví  snad i lépe.
Nechávám to zapnuté a na internetu dál studuji, jak to vlastně funguje… dočítám se, že QRP je nesmysl a jinde zas, jak na podobné krysalky někdo dělá DXCC.
  Ve sluchátkách se každou chvíli ozve někaká relace, někdy na hranici slyšitelnosti, někdy by mě to uši urvalo. Problém je, že je to široké a když jsou blízko sebe dva signály, je v tom guláš. Taky do toho proniká nějaké AM rádio, zapojuji můj homemade  preselektor a rádio se trochu ztratí. Další handicap je, že je to v podstatě „jednokanálové“ zařízení. Člověk je závislý na jednom kmitočtku, musí poslouchat, až se tam někdo objeví, nebo tam volat. A že to zafungovalo jsem si vyzkoušel.
 Vypínám to a jdu si lehnout.  Nemohu spát, myslím na ten zázrak, napadají mě vylepšení, modifikace, v noci se mi o tom zdá. Zdá se mi o tom, jak to perfektně funguje v době před 150 lety, kdy byl etér ještě čistý a Marconi dělal první pokusy s bezdrátem…
 Druhý den o víkendu u toho sedím celý den…štve mě to AM rádio, co prolejzá do NF….a taky hoodně mizernej odstup 2 harmonický. Na 14,046 to prakticky vysílá taky, při dobrých podmínkách to tam bude taky dobře slyšet.  Zapínám spektrák a na pokusňáku si hraju s výstupním Pí článkem. Ta nejjednodušší úprava spočívá v připojení 160pF kondenzátoru paralelně k cívce Pí článku. To rezonuje právě v okolí  14MHz , takže to tu  druhou harmonickou  krásně odřízne. Je tam cca 45dB potlačení, což už se mi líbí, nehrozí, že by někdo odpovídal na 14MHz. Ostatní průběh filtru se nemění, naopak vylepšil se průchozí útlum  z 1,1 na 0,75 dB. Nakonce připojuji styroflexový ladicí  kondík, točím a na spektráku hledám největší „zářez“. Měřím kapacitu a vybírám ze SMD  smetí, co mám k dospozici.

Za cenu výměny cívky v Pí článku a přidání dvou kapacit lze výstupní člen ale udělat selektivnější:
Tady se to ale neobejde bez měření, vrchol je poměrně ostrý a vlivem rozptylu kapacit a indukčnosti to může sedět o kus vedle…


Ono by to šlo udělat ještě lépe, napadá mě sériový LC  filtr na vstupu do nf, předzesílení atd...  Taky je to trochu celé mikrofonní - dělá to veliký zisk NF PA a jeho vazební kond na vstupu. Výměna za jiný nepomáhá, zkouším různé druhy, najdu ten , co nejmíň ťuká. Ale je to tam furt - holt vlastnost.
Také jsem zkusil použít krystal ve funkci preselektoru – musel na sobě mít ale antiparalelní diody , aby mohl výkon ven. Zlepšení nebylo moc výrazné, průchozí útlum na pracovním kmitočtu se zvětšil cca o 10dB. I nepropustný útlum nebyl nijak zvlášť ideální , díky kapacitě krystalu a diod  to i mimo pracovní kmitočet má okolo 25dB.
Jenomže pak  to celé ztratilo na té nádherné jednoduchosti. Na webu lze nalézt úpravu v podobě zvednutí zisku NF PA, ale  neměl jsem potřebu, hlasitost se mi zdá dostatečná.
Takže sečteno, podtrženo, jeden kondík, který přilepím na stávající indukčnost za  to potlačení ještě stojí. Navíc v SMD provedení tam padne a není moc vidět…. Při tom mě napadá, že by se to celé dalo udělat maličké – SMD. Beru to jako výzvu někdy do budoucna , velikost by mohla být méně než poloviční, to nemluvím o výšce….

Při konstrukci druhé verze Pixie  ale kapacita 160pF nevyhovuje, je třeba cca 170 pF, aby „zářez“ vytvořený rezonancí sedl přesně na 14,1MHz.  S kondem 160pF to ladilo někde na 13,9MHz a na 14,1MHz bylo potlačení jen 25dB…
Druhý den to beru s sebou  do práce a při cestě domů zkouším poslech na „kus drátu“ hozený na strom.  To je o ničem, náznak nějakého CW signálu, kus drátu je špatně, i když tam něco slyšet je. Minimálně musí být  drát vyladěný aby to taky vysílalo….
   Doma měřím citlivost, ukazuje mi to cca 20micro/V +/-.
Objednávám další 3 kousky ( včerně inovovaného modelu PIXIE 4 s příposlechem při TX  pomocí piezobzučáku)  Ve verzi 4.1. ipravili PS a přidali do pytlíčku malý piezopípák – odposlech při vysílání.
A v této verzi chybí BNC konektor, deska je jinak ( řekl bych lépe) uspořádaná. Absence BNC nevadí, naopak, plánuju krabičku, kde  použiju SMA a do krabičky by měla vejít i baterie. 9V se moc neosvědčila, protože se poměrně brzy vybije, 8x1,2V Ni-MH bude ten správný zdroj s „nesmrtelnou“ kapacitou.



Napadlo mě podarovat tím kolegy ( za ty prachy nekoupím ani šutr 7,023MHz )  a zkusit nějaké spojení  PIXIE-PIXIE. Minimálně  se mnou budou muset mít kolegové trpělivost.  A do doby, než to dojde  opráším telegraf. Standu OK1STW jsem trochu nalomil, snad ho k pár pokusům přesvědčím, když mu to hotové hodím na stůl.  Antény nějaké má, zkoušku z telegrafie také a jsme od sebe 2 km, to by mohlo jít povrchovou vlnou.
Taky bych mohl udělat interface s relé, abych mohl dávat z PC, to samé pro čtení. 
Ale ne, to by také ztratilo na kráse. Musím se do toho nějak dostat, ostatně mám v plánu MW , tam se to bez CW neobejde.
Kolega z HW konference mi vytisknul na 3D tiskárně krásnou krabičku navrženou přímo pro PIXIE:



 Pixie v pixle a s příslušenstvím  pak vypadá takto:


V místě trimru je v krabičce dírka a na trimru mám trn, který otvorem v krabičce prochází - jemné ladění v okolí kmitočtu krystalu. Taktéž klobouček tranzistoru 2N2222 prochází otvorem ve víčku krabičky.
 Místo 9V baterie zatím  používám 11,2V L-on Akupack, který má nesrovnatelně větší kapacitu a potřebný konektor. Vyzkoušel jsem řadu sluchátek, nejlépe fungují nějaká reklamní od O2 - nejcitlivější.

Toliko moje nadšení z Pixie, krásná hračka tenhle transceiver, ideální pro mě.  Říká se rozdíl v hračkách pro děti a dospělé je v ceně. To u Pixie neplatí. Za ty peníze doporučuji objednat každému!!! Takový malý zázrak, připadá mi, že jsem objevil Ameriku J
S dospělým transceivrem , pořádným kotlem  a kvalitní anténou není dnes problém udělat v podstatě spojení kdykoliv a s kýmkoliv.  S Pixie je to už  mnohem složitější a asi právě v tom je to kouzlo. Dát si nějaké překážky  a omezení a zkusit to tak. Jinak!

 Napadlo mě udělat nějakou „minisoutěž“  -  Vysílám s Pixie, prostě spojení jen mezi těmito trasceivry.
Za ty peníze to opravdu stojí za to!!!. Nebo jen tak se vyblbnout, něco si vyzkoušet.  Také jsem si objednal řadu krystalů pro 40m. Na E-bay z USA. Jenomže poštovné je několikanásobně větší, než sada šutrů, tak jsem zaměstnal bratrance. Šutry mi objednal na sebe v USA a přivezl  je při návštěvě rodného domova:


Sadu prodává KC9ON a vyšla na cca 5 dolarů. 
S mými krystaly tedy mám sadu:
7,023 MHz
7,030 MHz
7,050 MHz
7,05 5MHz
7,110 MHz
7,114 MHz
7,122 MHz
7,200 MHz

Na stránkách Hamshopu ondry OK1CDJ jsem objevil další kmitočty. Ondrovi jsem psal, že bychom něco mohli vyměnit, ale bohužel se neozval :-(

Další šutry k 40m bandu jsem našel v desce VKV tuneru:


A mám připravené i krystaly pro 20m band:



   No, vypadá to , že se do telegrafu pustím…..
Nechcete taky zkusit PIXIE???



Honza OK1MHK

7 komentářů:

  1. Dobrý den
    Stavebnici TRXu Pixie také zkouším a moje zkušenosti jsou podobné. Výstupní tranzistor odešel hned po zaklíčování, nahradil jsem ho našim KSY71, výkon je asi 300mW při 9V. Výstupní signál je na osciloskopu hrbatý, ještě jsem ho nekontroloval vlnoměrem, ale s výstupním filtrem bude nutné si také pohrát. Pokud se to podaří, zkusím jako anténu klasický dipól, pokud ne, budu muset ještě udělat nějaký rezonanční anténní tuner. Co vidím jako těžko odstranitelný problém je zbytkový signál asi 200mV na výstupním konektoru bez zaklíčování, snad to nebude příliš vadit v éteru. Pokud by byl zájem, můžeme někdy v době slabšího provozu na 40m pásmu zkusit spojení :-)
    Jirka OK1MES

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    na 2 kousky Pixie také čekám. O problémech s výstupním tranzistorem psal už Milan OK1IF. Jak vidím, tak se soudruzi v Čině stále nepoučili. Nebo se pletu?

    73! Vláďa

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj , stále chodí stavebnice s tranzistorem 8050 , je fakt, že někdy se neodporoučí hned. Při 7,2V napájení přežívá , pokud je napájení 9V tak nepřežije dlouho.
    Zkoušel jsem všechno možné 2N2222 je to nejlepší i co se týče vyzařování oscilátoru při přijmu ( malé vnitřní kapacity přechodu)
    Sice je také na hranici, ale zatím neodešel. KSY 34 sice funguje , ale je o 12 dB větší vyzařování do antény při RX, zdá se mi i že na přijmu je to o něco horší než 2N2222. Mám verzi v kovu, v platu jsem nezkoučel, ale předpokládám, že vzhledem ke špatné možnosti chladit asi také nevydrží.... Honza 1MHK

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Jde nahradit xtal keramickým rezonátorem na 80m?

    OdpovědětVymazat
  6. Objednal jsem z eBay sestavený Pixie. Když připojím napájení a sluchátka, jen kontinuálně píská..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já stavěl dvě. Tranzistory změněny za odolnější, ale stejně nefunkční.

      Vymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)