pondělí 15. července 2013

Polní den 2013 - OK7V


Letošní  PD  inicializoval stejně jako vloni  Václav OK1VRF.  První domluva proběhla při oslavě narozenin Standy OK1STW.  Na oslavě jsme sice předběžně domluvili i účast 23 a 3 cm, ale nakonec k tomu nedošlo.
    Oproti loňskému roku také Václav trochu poopravil setup, místo singl mnohoprvkové yagi  která byla příliš „ostrá“ použil 2x 14el DL6WU Yagi ...  a k tomu doplnil rozbočovač. Také zařídil kontestovou volačku OK7V .  Bohužel předzesilovač již nestačil připravit, nicméně materiálově je vyzbrojen, tak to snad zvládne do příštího PD. 

 Standa OK1STW přislíbil logistické zabezpečení . Účast přislíbili i další HAM ... viz. níže. Dne 6.7. jsme si domluvili sraz okolo 9:00 na kótě Malá Doubrava. To bych nebyl já, abych se neopozdil....
Po  mém příjezdu někdy po  10 hod. už Standa 1STW a Václav 1VRF nevydrželi na mě čekat a stavěli:




Vyskočil jsem z auta a jal se pomoci v držení kotev. Mezitím jsem zjistil, že stožár už staví potřetí, že předtím už jim 2x spadnul SRI.  




Při jednom z  dalšího pádu přišla jedna z antén i o jeden prvek na konci – zůstal jen „půlprvek“
Je to poměrně dobře vidět  z obrázku již postavené antény ( ta horní - nejvzdálenější prvek... ) , který někdo později udělal z nedaleké telekomunikační věže:


    Standa 1STW ale prohlásil, že „na funkci to nebude mít vliv“.... Hi

Václav má poměrně sofistikované řešení, které  zvedá  stožár pomocí auta. Víc  napoví  opět obrázek:



 Má to výhodu v tom, že se nikdo nemusí dřít, a když to spadne, je člověk v autě, nedostane anténou po papuli...Hi.


 No v každém případě i třetí pokus o postavení stožáru, kterého jsem se již  z poloviny účastnil byl neúspěšný.  Anténa už byla skoro ztopořená, ale Standa chtěl jednu z kotev podhodit pod větvemi  stromů, trochu víc zatáhnul a stožár se o5 poroučel k zemi.  V tu chvíli mě napadlo, že chybí další člověk, které by celé úsilí ztopořit stožár s anténami natočil videokamerou.  Byla by to zajímavá památka...
  Bylo třeba o5 rozebrat, porovnat zohýbané trubky a prvky na anténě což zabralo další cca půlhodinu.
Atmosféra byla trošku hustá,  PD se  pomalu blížil a vidina dalšího pádu a rovnání nebyla příliš příjemná. Já jsem chtěl zajet pro nějakou výstuhu ( lešenářské roury ) ale zohýbaný dural už by asi lešenovou rourou protáhnout nešel  :-(   Václav 1 VRF se nedal a začal stavět počtvrté. 

 Napočtvrté se podařilo anténu postavit, bylo třeba jen přitáhnout kotvy , poposunout některé kotvicí kolíky.    Mezitím dorazil i Franta OK1FR coby pozvaný telegrafista, který pomáhal skouknout rovinu stožáru při dokotvení.  No a anténa stála.....



Pak ještě plno kabeláže,  TRX, PA, ovládání rotátoru, sekvencer.... nutno podotknout, že to Václav má zmáknuté.  Rotátor rotátoroval ale....

    ............po zapojení  TRXu jsme zjistili, že je na pásmu ticho....měl by ale jet PD mládeže ne?  Pro jistotu volám na převaděči  Pavla OK1PVT a domlouváme si sked.  Lovím ho ze šumu, spojení fungovalo, ale bylo to na hranici... na to že jsme od sebe cca 10km slabota. Na druhé straně Pavel má vertikál, ta separace H/V asi uděá své. Ale vyzkoušeli jsme PA a mikrofonní kompresor.
   Nakonec  se na pásmu ozvalo i několik mladých závodníků, a tak jsme s Milanem OK1MJG který mezitím dorazil s jeho rodinou :

  ( zleva : Věrka OK1ZIS , Petr OK1ZAP a jeho žena )  

..... rozdali mladým závodníkům nějaké body.  Ostatně mladých radiomatérů je dost. Jeden na obrázku mezi 1ZIS a 1ZAP, další co ještě nemluví jspí za nimi někde v autě a další třeba můj syn, který zůstal na chalupě.  Možná bychom mohli někdy naše potomky angažovat právě v PD mládeže .

Takže zařízení úspěšně otestované.....




...... a pak už se čekalo na 16:00 hod. Hned v první minutě Václav OK1VRF ulovil  OK2M, OK1KKD    a pak už to jelo....




Já ještě mezitím odjel z kóty hledat Vaška  ex OK1DVT ............
..... který bloudil a čekal  ve Věckovicích  u kapličky.   Cestou  z5 na Doubravu jsem ještě dělal FM spojení s OK1DX, který se ozval na OK0BM. Pavel 1DX přislíbil, že se možná přijede podívat.  Nakonec také dorazil, jeho účast v závodě byla dalo by se říct klíčová. Když sednul k rádiu, začal práskat jedno QSO za druhým. 
  Osobně jsem byl u toho, když dělal PI4GN.......  nádhera.  Je holt vidět, že Pavel 1 DX má výborné operátorské zkušenosti ...  slovy klasika: „zřejmě slušnej oddíl“ Hi .  Největší  DXy  s PI4GN  a PA6NL  dělal právě on.  Dlužno dodat, že   PA6NL ulovilo při PD jen deset stanic z OK. Viz zpráva:  http://www.ok2kkw.com/xyz/pa6nl_pd13.htm
   Pavlovi 1 DX  chodily stanice i na výzvu. Do budoucna by to chtělo určitě hlasový dávač, řvaní výzvy dokola je o hlasivky. Vzpomínám si když Pavel po nějaké době co dával výzvu sahá na PA a povídá... „tady nic nehřeje“ ....  A já na to: „ no co by tam hřálo dává to tak 40W“ J


    Všimněte si  prosím na stole povoleného „dopingu“ ve formě Plzeňského plnotučného Hi.

Stejně tak byla nádhera sledovat  Fratu OK1FR u nefalšovaného ručního  bakelitového klíče. Udělal  12 CW spojení.  Udělal by víc, ale nějak chyběly protistanice. SRI



Jestli bude i do budoucna 1FR k dispozici na PD, určitě by to chtělo 2m band, kde je telegrafistů určitě víc.
Kéž bych se tu telegrafii  také někdy naučil....

 U mikrofonu se kromě mě ještě krátce vystřídal OK1STW.  Nejvíc  spojení udělal ale OK1VRF 



samozřejmě spolu s Pavlem OK1DX.  Jestli pojedem příští rok zase PD, bylo by dobré, aby tam byl i OK1DX ... no času dost, zkusíme ho zlomit :-)



O večeři a vůbec o proviant se celou dobu staral Standa OK1STW, přivezl výborný štrůdl, věčer griloval kuřata a vůbec nám podstrkoval samé dobroty.  



Prostě  to měl logisticky zvládnuté, už před PD jel na kótu posekat trávu, připravil dřevo , pití, zeleninu..... prostě o5 velmi důležitá osoba v průběhu PD.



  I když mu na rádio moc času nezbylo , má na celém výsledku PD za OK7V velkou  zásluhu hlavě co se týče podpory.





Zde je možno shlédnout pár krátkých videí převážně z konce PD , bourání antén a úklidu na kótě:

http://youtu.be/4RHR3Io94dM
http://youtu.be/zicqeXugFhU
http://youtu.be/riURI35qLzM

No a jak to dopadlo?   



Celkem udělala OK7V 79 spojení a nasbírala 15770 bodů. To nám vyneslo umístění na 9 příčce z 31 soutěžících stanic v kategorii 432MHz - Multi Operátor do 100W.  Na to, že jsme měli FT-817 a 40W vf výkonu je to poměrně slušné. I když se jednalo o závod, za největší úspěch považuji fakt, že jsme se sešli, popovídali  a pobavili se. A vo tom to je!!!  Takže nashledanou snad na PD 2014 

Honza OK1MHK 






1 komentář:

  1. Ahoj Jendo, pěkné povídání. Z akce čiší pěkná atmosféra celého PD. Já jsem kvůli rivalitě při těchto závodech zavrhl svoje účasti. Ale bez diskuse být na takovém PD jako je váš by mě těšilo. S FT-817/40W hezký výsledek.

    OdpovědětVymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)