čtvrtek 9. července 2015

Polní den 2015

    Letošní PD jsme nepánovali. Důvod je jednoduchý - hlavní "tahoun"  Václav OK1VRF měl moc domácích povinností okolo baráku, už před časem mi psal, že letos to nestíhá. Já na přípravu také čas neměl, trochu se bojím, že příští rok to nebude jiné...  Ono to není jenom o tom odjet na kopec a odjet závod.  Všemu předchází mnoho času příprav, testů atd... ale to zasvěceným snad nemusím popisovat.

   Ale hlodalo mě to,  říkal jsem si, že bychom se mohli alespoň sejít, popít, opéct buřta, ale  hlavně pokecat.  No a kdy jindy než při polním dnu?  Zavolal jsem Standovi OK1STW, ten s nápadem souhlasil. Kontaktovali jsme ještě pár HAMů ...domluva zněla v sobotu 4.7. okolo 11 hod. na Doubravě. A já že vezmu FT-817 a malou anténu na 70 cm s tím, že ze srandy  pojedu jenom s 0,5W.  Když  všichni s výkonem nahoru, zkusím to obráceně :-)  Prostě "rozdat body", se závazkem že udělám alespoň 5 spojení Hi.

   Jenomže  doma jsem se  dozvěděl, že dcera neodjíždí na letní tábor v pátek, ale v sobotu.
Samozřejmě informace  poté, co jsem přislíbil účast. Takže v sobotu dopoledne rychle s dcerou do Kunkovic, a pak hurá na Doubravu. V garáži jsem ještě nabral malý gril a uhlí, nechtěli jsme rozdělávat oheň v tom horku. Antény,  teleskopický cca 8m stožárek, kabel a redukci  k anténě. No a samozřejmě můj radioamatérský kufřík s FT-817+ zdroj.
    Nahoru jsem dorazil samozřejmě pozdě, vlezli mi do toho ještě nějaké služební povinnosti, bohužel v pá-so-ne jsem také držel pracovní pohotovost. A pozdě v noci z pátku na sobotu  jsem se vrátil z Karlových varů z poruchy....
    Na kótě byl jenom Václav OK1VRF a samozřejmě Standa OK1STW, ten ještě volal Pavlovi OK1GU do Holýšova, který hned  sedl do auta a za chvíli dorazil.  Chvíli jsme povídali, pak Standa připravil buřty v alobalu a grilovalo se. Já jsem si přihodil klobásku....








 No a pak tuším že Václav OK1VRF prohodil, že by se mělo vysílat, a že jsem říkal 5 spojení....
   Přiznám se, že jsem s tím už moc nepočítal, a věci naložené v autě jsem po celodenním parnu chtěl tak jak byly naložené odvézt zase z5.
No vyhecovali mě, vyházel jsem to ven a začali jsme stavět.



Je to znát když je víc rukou. Uvědomil jsem si, že tohle v jednom by bylo nadlouho.  Teleskopický stožár byl roztažený hned, ale nastal problém, jak anténu na stožár přidělat, protože držák s objímkou byl určený pro vertikální polarizaci. Anténa je od Fy ZACH původně určená na 425MHz pro UFONA CDMA. Měl jsem jen změřeno, že funguje, že má SWR na 432MHz  ok. Ale nikdy jsem ji na nic nepoužil, natož abych nějak zkoušel, jestli se na stožár dá přidělat. :-)
  No nakonec jsme použili držák z KRCky na 2m, kterou jsem s sebou také vzal. Ten držák pasoval na ráhno 70 cm antény a šel dobře použít. Dokonce šla měnit elevace, nastavil jsem ji trochu "nahoru" aby se eliminoval ohyb teleskopického stožáru. Anténa se stejně na stožáru kroutila jak chtěla, no když uvážím, že to vše bylo bez příprav, bylo to hlavně rychlé a funkční.







 
Při stavění antény pomáhali všichni, ostatně dostat to nahoru v jedné osobě je nemyslytelné, nebo minimálně hodně obtížné...



   Anténu ( stožár)  jsme připevnili pomocí bindrů (stahovací pásky) k mříži u dveří tak, aby byla volná a dalo se s ní točit.






 Při pohledu na anténu , blízké stromy a myšlenku jen 0,5W  jsem si  jen tak pro sebe povídal něco o zdravém rozumu a fyzice.....ale přípravu pracoviště jsme zdárně dokončili .




Václav OK1VRF se pasoval na "rotátora".  Další problém - krátký kabel k anténě jsem vyřešil umístěním TRXu na pohovku - ke stolu kabel prostě nestačil.

No nikdo to neměřil, netestoval :-(   Už je mi jasné k čemu ty "kontrolní dny jsou " HI.
Standa OK1STW mezitím udělal kafe a pustili jsme se do dortíčku, které upekla moje XYZ.

 Václav OK1VRF se statečně pral s rolí hlasově ovládaného rotátora, jenom stále nebylo jasné, kde je jaká světová strana. Za vše mluví tohle krátké video, které jsem pořídil. Netřeba nic dodávat :-)





                     Udělal jsem  10 QSO, asi 800 bodů.


No, splnil jsem závazek 5 QSO s 0,5W a cca ve 19:00 hod. jsem to vypnul , uklidili jsme stanoviště a okolo 20:00 hod. jsme odjeli domů.







 V neděli ráno jsem byl služebně v Plzni na jedné site  měnit oscilátor v SDH pojítku na 22GHz. Takový polní den v práci :-)




 Bylo to prakticky na otočku a  po návratu domů a  obědě jsme jeli k manželčiným rodičům na sídliště Vodojem v Klatovech za účelem koupání se v bazénu. V autě jsem měl všechny věci z předchozího dne kromě stožáru, ale napadlo mě, že bych mohl ještě pár bodů rozdat na 2m.  Potřebná cca 4m roura se na zahradě u tchána našla a tak jsem v zástavbě okolních domů postavil KRCku na 2m. Půl hodiny před koncem PD jsem to zapínal . Prakticky  vůbec nemělo smysl směrovat, anténa KRC byla utopená v husté zástavbě.


 Hrálo to  ze všech směrů,  horší to bylo s dovoláváním. Stanice si většinou  stěžovali na QRN od  blížící se bouřky.  Nakonec se podařilo spojení s OL4A , OK1KFH, OL3Y, OK1GN a OK7O. Rozdal jsem pár bodů rovnou  "od bazénu", opět s 0,5W Hi. Ale to  už se blížila 16:00 hod (14:00 UTC), tak jsem to vypnul a skočil do bazénu.

Díky všem zúčastněným za hezký den s pěknou atmosférou, zejména Standovi OK1STW za "podporu" na kótě.   Zase jeden PD za námi a člověk je zas o pár pěkných  zážitků bohatší :-)


Honza OK1MHK

pondělí 6. července 2015

Friedrichshafen 2015





Letos jsme vyrazili ve třech. Já, Franta OK1FKT a Pavel OK1PVT.  Milan OK1MJG chystal nějakou utajovanou expedci a neměl čas. Měl místo něj jet jeden můj kamarád neradioamatér, ale v podvečer odjezdu ho chytily zuby a tak jsme nakonec vyráželi okolo 4:30 ráno z Klatov ve třech.
Akci jsme plánovali už dopředu, Franta zajišťoval ubytování z Pá-So. 
Příjezd ráno na místo okolo 9:15, zaparkování (poplatek 4E/den) a už jenom vystát frontu do haly:



Před halou fronta na cca 10 minut, pak zakoupení vstupenky ( 9E/den )....


......a hurá dovnitř.






První halu s prodejem nové techniky kde  vystavují  známí prodejci HAM techniky jsme poměrně rychle prošli, zastávky byla jenom u YAESU, kde jsme vyfasovali apartní firemní  čepičky...





                                                  ( nezbytné foto mojí maličkosti  v čepici v pozadí u plakátu)



 ... a pak jsme se ve zbývajících dvou halách, kde probíhá bleší trh rozešli....

K vidění nepřeberné množství komponentů pro QRO KV, lze pořídit opravdu vše, počínaje malými otočnými kapacitami, až po ty co mají mezery 1-2 cm!!!







 Až na ty ceny, řekl bych, že se dá u nás ( Holice) pořídit o něco levněji...




Podle barviček seřazené kapacity na hoodně moc voltíků...

 Některé kondenzátory vypadají jako umění - hliněný talířek nabarvený na modro.
Ostatně umění vystavovali ve čtvrté hale druhý den, ale o tom později.


Měl jsem v plánu pořídit pro  svůj transvertor na 3cm nějaké relé, ale vzhledem k tomu, že jsem nic pro cca 3-5W a za solidní cenu neobjevil nejspíš budu řešit vlnovodným přepínačem..



Nakonec i tahle relé pro MAX. 1W CW za 30E nikdo nekupoval, okolo místa jsem procházel oba dny a v krabičce nic neubylo :-(  Další věc ( nevýhoda, ale řešitelná) je 24V...

Měřicí přístroje v nepřeberném množství:



K vidění bylo spousty modulů PA s výkony okolo 1kW a více .... hotové oživené desky a za poměrně dostupné ceny.





Stejné moduly se dají už dnes koupit na E-bay. Asi nastala doba, že výkony do 1kW nemá cenu řešit elkami, i když pravda, z elektronky je čistější signál...
Ale LDMOSY natupují, takový PA1,2kW lze řešit sloučením 4 těchto 1kW  s BFL 578 modulů s tím, že jedou jen na 30 procent, tedy bezpečně, v lineární části a bez nebezpečí utavení při odpojené anténě atd...

Dostupné i samotné BLF..... od ruského prodejce. Nové :-)


K mání i pěkné "hotové" konce:




Já nakonec neodolal a za velmi solidní cenu jsem zakoupil pár oletovaných  (demontovaných) MRF154.
Jeden prodejce měl asi 10 párů - udajně demontované z nějakého TV vysílače  1 TV pásma. Tranzistory jsem pomocí 9V baterie , multimetru a "prstů" odzkoušel a stejnosměrně se chovaly OK. Když jsem se vracel z auta s tím, že koupím ještě 1-2 páry už byly pryč. A to bylo cca 2 hod po otevření burzy....
Neboli zajímavé věci se odehrávají bezprostředně po zahájení.... No z těch tranzistorů mám opravdu radost, doma jsem provedl už na chladiči další testy, a zdá se vše OK.
Další radost jsem si udělal druhý den s Alincem DR-620:


V autě mi odešla moje GM-950 a původně jsem sháněl nějakou náhradu. Našel jsem zánovní GM-350 za 50E, ale pak jem narazil na to Alinco. Byla sice bez mikrofonu ale v podstatě za cenu maliko vyšší než ona Motorola.....  S Pavlem PVT jsme ji v  autě připojili a ... fungovala. Jen nesvítí asi 2 segmenty u jednoho s indikátorů kmitočtu. No konečně budu mít do auta něco lepšího i s airbandem. Ne že bych si nemohl něco pěkného koupit, na trhu je dnes dos dostupných rádií, ale pořád míň mrzí když mi někdo ukradne rádio za pár stovek než za 10kKč. U toho alinca je jediný koncový tranzistor, nehrozí jeho zničení při používání v "out of band" - sdíláky atd... jako je to u rádií s hybridem. U nějakého mobilního Kenwooda už jsem 2x ten hybryd měnil. Naštěstí tam šlo dát nějaký kousek z NMT a "zadrátovat" Ale to řešení u Alince se mi líbí víc.

Pavel OK1PVT si pak pořídil za stejnou cenu dvě DJ-S41 .... krásné zánovní kousky s klasickým poctivým  řešením ( 2MF)  a nádhernou modulací) Ne nějaké SDR Kuňkuňky....
Tyhle SDR jsme  je používali na spojení mezi sebou ( UV2R, já Puxing PX-A6 ) a v tom elektromagnetickém smogu kde každý měl podobná pojítka ke stejným účelům nastala situace, kdy jsme se nedomluvili z jedné haly do druhé. Odolnost těch rádií je mizerná, zahlcovalo se to - na tenhle účel je to nepoužitelné. Příště otestujem Alinca ( já i FKT máme ještě z dob minulých stále funkční a výborné DJ-SR1) tak uvidíme.

Pavel si pak pořídil vysněnou CP6 , ač jsem mu to rozmlouval, nakonec si ji koupil.  No, nahoře to chodit bude, dole natáhne smyčku a bude to....


Mimochodem když jsme se probírali dostupnými vertikály na KV, narazili jsme na kousek, který měl v patě nějaký válec a cca 6 metrů trubky nad tím. Byla u toho dokumentace, SWR diagram s velice příznivými hodnotami. Původně jsem si myslel, že je v patě dálkově ovládaný tunner, ale po podrobném hledání na webu jsme přišli záhadě na kloub. Balun a za ním 600OHM výkonové odpory, díky kterým je SWR tak "pěkné"... To že se wýkon pálí v odporech.... je už druhá věc.

Další obrázek jednoho italského prodejce:



 Musel jsem pár fotografií udělat...... :-)

Ostatně v tomhle směru mi zklamal stánek mého oblíbeného FLEXe:



Všimněte si prosím pozadí toho FLEX-1500.....  a srovnejte s výše uvedeným italským prodejcem.
Možná i proto bylo u FLEXů prázdno?
Ne vážně, mladá, hezká, usměvavá holčina ( ideální ještě když ví "vo co go")  s košíkem bombónů u stánku je polovina úspěchu. Minimálně to přitáhne čumily, kteří stejně jako třeba já rádio sice nekoupí ale ten dav přitahuje další čumily..... Pravděpodobnost, že si někdo něco koupí se zvyšuje...( alespoň já si to myslím Hi ) Tohle takhle  pochopili třeba u YAESU, kde byla taková malá Japonka, stále se smála.
 No u ní.......jsme okukovali.....


 nový FT-991  !!!! :



Moc pěkné rádio, možná časem nebudu jenom očumovat stánek. Cena o podstatnou částku menší než u nás....
S Pavlem OK1PVT jsme si to osahávali ( já chtěl zkusit nějaké CZ AM stanice -1233kHz ) ale na tohle nejspíš nebyla anténa. Pak Pavel povídá: " Hele vono to není přišroubovaný" ... když to rádio potěžkával. No u nás by to jistě bylo přidělané a pro jistotu přivázané řetězem, nebo za sklem bez možnosti si na to sáhnout... Hi

Na parkovišti jsme (opět jako vždy a všude Hi )  narazili na Karla OM7ARK:



 Ten nemůže chybět ( má to z domova 1000km  Hi), rád jsem s ním pokecal právě o FT-991. Také se mu to líbí, až vychatají pár SW much zdá se, že to bude zajímavé rádio nejen domů, ale na portable a dovolené....
I když už dlouho očekávám  nějakou inovaci oblíbené FT-817  ...



Výhoda v místě byla, že bylo k dispozici připojení k internetu, Pavel přišel na to jak na to :-)
Bylo třeba se připojit na free wifi, pak zadat do formuláře který se načetl jako startpage svoje telefonní číslo. Pak přišla SMS s kódem, který bylo třeba zadat. Nejspíš se pak povolila MAC adresa připojeného zařízení.
WEB jsem využíval hojně i když to na tom telefonu ( Huawei Y550 ) není moc komfortní. Občas ta wifina nejela, ale dalo se to používat. Tady palec nahoru, dá se odpustit i těch pár drobných za vstup...

 ... a takhle nějak to vypadalo v pátek okolo 17 hod....

Před odjezdem na místo ubytování jsme zjistili, že Franta OK1FKT zapomněl kontaky doma a Pavel OK1PVT zase neměl navigaci, kde byly uložené souřadnice. No spravil to jeden telefonát do OK a zpětná SMS s telefonním kontaktem. V nedalekém kempu jsme si u příjemné slovenky vyzvedli klíče, zaplatili na naše české poměry směšnou částku a vyrazili asi do 20km vzdáleného apartmánu. Tam všude horko, pivo v autě také řádně vyhřáté - nepoživatelné. To jsme hned nacpali do ledničky a vyrazili do místní hospody.... No hospody, lavička před barákem a hostinský nosil lahváče ze sklepa. I  tak to bylo super osvěžení - důležité bylo, že pivo bylo studené!!! Já dal ale jenom jedno, ta značka mi nějak moc nebrala.... 

Ale příjemné posezení mezi místními. Franta OK1FKT se německy domluví, vysvětloval odkud jsme a proč.... O akci "Friedrichshafen" je nejspíš všude  v okolí známo Hi.



Ráno jsme Plzeňské dovezené vychlazené pivo nandali do přenosného chladicího boxu, odnosili věci do auta a hurá zpět do Friedrichshafenu.  U haly  znovu vstupné 9E a parkovné 4E, chvíli fronta a hurá dovnitř.
Přibyla jedna hala s nějakou výstavou, která sice s HAM neměla až zas tak společného, ale šel jsem se také podívat. Nakonec i v Holicích se v posledních letech prodávají škrabky, leštidla a česnek... tak proč ne...?

Kabelky, torny ( ne rádio Hi )  přívěšky...




Ale i technické vychytávky ve stylu virtuální reality....


Taky jsem neodolal a vyzkoušel.





A jiný stánek s taškami...


Nějaké vodní  udělátko dálkově ovládané ( vodní dron? )



A stavebnice ... elektonická!!! Hoodně mi to připomínalo Pikotronika, kterého jsem měl, když jsem byl malý.

A klasický quadcopter ( dron) s kamerou...




Dronů jako hraček bylo na místě ke koupi nepřeberné množství. Prakticky stále něco poletovalo nad hlavami, od rozměrů do 10 cm ( cena  okolo 25E )  až po velké s rozpětím i 60cm... a integrovanou kamerou s vf přenosem k pilotovi.
   Docela jsem měl strach, co by to udělalo, kdyby se to v té záplavě radiosmogu "splašilo" a vlítlo mezi lidi, naštěstí ty soupravy na 2,4GHz jsou asi dobře vychytané a piloti to také zvládali. Takže žádná havárie se nekonala....když nepočítám to, že občas něco spadlo na zem....






V poslední době veloká móda  a "BUM"  - 3D tiskárny!!!



A tohle udělátko se mi líbilo...



Obyčejná kruhová deska roztáčená klikou. Na ní se položí destička  se kape barva z lahviček - jednalo se o barvu na sklo.
A barva odstředivě stéká po podložce a vytváří po uschnutí  takovéto obrazce:



Zaujalo mě to nejspíš proto, že moje žena učí na 1 stupni ZŠ a stále vymýšlí nějaké činnosti pro děti.
Krásný nápad, přikládám krátké video:


Možná inspirace i pro OK1VRF, který vlastní homemade hrnčířský kruh. Stačí přidat otáčky......

Specialita v nabídce na buzze i z hlediska ceny byla replika Enigmy:


Cena vskutku velmi zajímavá že??




V poledne jsme zašli na místní hranolky a otevřeli si konečně PIVO. Vychlazené a hlavně dobré české...




Odpoledne jsem ještě po delším vybírání zakoupil pro Frantu OK1IBB N-konektory, chtěl 10ks:



A nakoupil nějakou bižuterii - pěkný 350W 50OHm odpor - vetší než klasické 250W. Byl za pár "babek"
tak už byl v batohu..




Dále jsem neodolal této desce:

Obsahuje tranzistory na 2,1GHz  ( 40,80,150W ), dá se to použít na 13cm... sice už mám PA vyřešené, ale žádná "polovodičová záloha"  kdyby něco odešlo.... Opět cena taková, že se nedalo to nevzít.


A další zajímavůstka....alespoň pro mě:




  - díky webu v mobilu jsem dohledal, že na desce jsou  osazené VCO 1,6GHz..



A  filtry  na desce 1576 MHz  :-)



.... pak jsem nemohl nevzít  tento SWR metr, no uznejte 2E , to je hřích to tam nechat. Dovnitř časem přijdou jiná střeva. Důležité je ta hotová krabička s konektory , meřáček ...


Krystal do RC RX k 40,685MHz.


Také jsem zakoupil tohle PA s miniduplexerem namontovaným na PA. Spíš ze zvědavosti co je uvnitř.


Uvnitř je třítranzistorový PA na 12V, koncový T 40W dle datasheetu. Duplexer není duplexer, ale spíš diodový přepínač TX-RX s ošetřením VF do RX portu při vysílání. Ale krabička od něj se určitě hodí. A ono PA jako posilovátko třeba pro ručku do auta pro 12V napájení - se možná někdy ( někomu) také šikne...

Také jsem ulovil malinké motůrky s převodovkou - důležitý komponent na stavbu pásového vozítka z Merkura. Synovi jsem to slíbil a tohle se zdálo jako výborná komponenta pro pohon:



Jenomže to točí tak 5ot/min při napájení z 9V baterie - to by vozítko daleko nedojelo. Naštěstí jsem dostal od Franty OK1FKT rychlejší a větší a pro můj účel ideální pohony.  Tyhle se hodí tak na točení kondenzátorem....tak pujdou do skříně :-)

 Několikrát jsem se prošel okolo stánků WIMO kolem této vitrínky:

Moc se mi líbí ten amalyzátor  Minivna TINY. rozsah do 3GHz. Ovšem ta cena 405 E je pro mě ještě stále příliš moc. SRI.. Možná příští rok??  Také jsem tam měl domluvený sraz s jedním členem HW konference jejímž jsem  členem , ale nepodařilo se mi ho najít SRI.





Závěrem ještě obrázek, jak vypadá správný nákup na burze:



No a závěrem...?  Pěkné, hezké zážitky, atmosféra. Jen těch cca 450km je trochu z ruky, ale co už. Někteří to mají o kus dál....  Cestou  z5 ještě povinný nákup v ALDI a hurá domů. Přijeli jsme  v sobotu. okolo 20:00 hod.

Doma mě čekalo pěkné uvítání:


Že si mě doma "hledí" a že jsem se od svatby poněkud "opravil" si všimnul už nejeden ham.... ale uznejte, tohle třeba by byla škoda si nedat. Nedejbože , aby to snědl někdo jiný , nebo aby se to snad zkazilo Hi.


Příští rok bude setkání 24-26 června.



 Tedy opět mimo konec (závěr) školního roku jako letos, což je výborné.
Kdo má doma děti jistě ví, že vysvědčení a konec školního roku je takový posvátný čas, kdy rodina jde někam do cukrárny a u babiček a dědečků oslavuje začátek prázdnin. ( děti fasují "odměny" )  A u toho člověk nemůže chybět. To byl i případ  loňského a předloňského roku, důvod proč jsem se nezúčastnil.
Tedy se budu těšit na příští tok na setkání ve Friedrichshafenu.




73!!! OK1MHK