sobota 26. května 2012

Vydané povolení na OK0M !!!

Další informace se týkají přípravy nového a v CZ a SK vůbec prvního FM převaděče na 50MHz.  Má  značku  OK0M    a měl by doplnit ( nebo možná časem  nahradit )  UHF převaděč OK0BM, který úspěšně pokrývá značnou část jihozápadních čech.
     Volací značku před časem používal převaděč na 2m (145,625 MHz Mezivrata u Votic ), sysop byl OK1UMA, ale převaděč byl  dlouhou dobu nefunkční a nikdo ani neobnovil  koncesi. Sice se pár jedinců snažilo o reinkarnaci původního OK0M, ovšem byly tam problémy se "znárodněným" HW a nedopadlo to:
http://www.ok4ps.cz/2009/07/konvencni-prevadec-kubankov-ok0dsk.html?showComment=1248117520350#c4787848707550899992
   Protože značka OK0M tedy byla volná a od zániku povolení uběhla zákonná lhůta, požádal jsem o přidělení této značky pro 6m převaděč. Za prvé je to "příznačné" označení pro převaděč pracující na tzv. Magic bandu, dále OK0M sufixem koresponduje s OK0BM v 70 cm bandu a třípísmenný sufix ze kterého by se muselo vybírat  se pro 50MHz repeater nehodí. Koncese přišla poměrně brzo, Míla OK1VUM udělal koordinaci v rekordním čase cca 14 dnů, za což mu děkuji. Doufám, že díky všem možným způsobům šíření signálu na 6m bandu se  díky budoucímu převaděči uskuteční zajímavá spojení třeba jen z „ruky“. Do realizace to ale ještě chvíli potrvá, informací a zkušeností  je bohužel dostupných mnohem méně než např. pro 70cm pásmo.  Kdyby někdo chtěl pomoci s realizací, případně s vlastní montáží  nebo testováním, budu rád. Důležité je, že mám již v ruce také povolení k provozování převaděče. Kmitočet (byť je v převaděčovém segmentu na 6m bandu rastr 20 kHz  viz: http://www.qsl.net/yu7fu/reg1band.htm ) byl zvolen tak, aby bylo možno použít i "inkurantní " TRX s 50/25 kHz krokem.  TX převaděče bude  51,950MHz  RX pak 51,350MHz ( odskok - 600kHz)
K dispozici už je jen jedna taková zajímavá dvojice kmitočtů (51,850/51,250MHz) v převaděčovém segmentu - pro ostatní duplexní páry by bylo  nutno použít TRXy s 20kHz krokem.  Převaděč by měl být na Zhůří a anténní systém  1220 m. nad mořem. Výkon 25W, zpočátku pouze SQL bez CTCSS s tím, že se převaděč na dobu 5 minut spustí tónem 1750 Hz bez ohledu na signály na vstupu. Každých 15 minut ( vždy v 00,15,30,45 min.)  by se pak měl převaděč bez signálu na vstupu hlásit volačkou v hlasové podobě a pomoci tak monitorovat podmínky šíření signálu na 6m bandu.

OK1MK - další koncese

22.5. 2012  se mi po 17 letech od vydání mé první radioamatérské značky (OK1MHK) podařilo získat pro vlastní používání další značku:
OK1MK.
    Tuto značku původně využíval p. ing. Miloslav Kroužek  (ročník.1926) který dne 23.11.2008 zemřel.
Pamětníci jistě vědí, že získání dvou-písmenného sufixu bylo v dobách  minulých podmíněno  zvláštní žádostí operátora třídy A s několikaletou praxí a výsledky, takže už z volačky bylo vidět kdo je PAN amatér.
Dnes je to jen o trochu administrativy  a hlídání databáze přidělených volacích znaků  SRI :-( 

   Většina mě zná pod „klasikou“ OK1MHK, kterou budu samozřejmě i nadále aktivně používat. Vypuštěním znaku „H“ jednoduše dostanete moji druhou  novou volačku OK1MK. Tuto exkluzivní značku budu používat většinou pro EME provoz, důvod a výhoda je  zkrácení dlouhého „H“ v identifikaci které zbytečně prodlužuje spojení.  Při spojení na VLF může  ( DIGI - SPECTRUM  LABS)  trvat vyslání/příjem dlouhého čtyř-tečkového znaku "H" třeba nekonečnou půlhodinu. )
Do budoucna počítám, že volačku OK1MK zdědí můj syn Martin Kuba, zatím to vypadá, že k tomu má všechny  předpoklady Hi  :-)
     
  

neděle 20. května 2012

Nový FLEX řady 6000 je tady!!!!!

Firma Flexradio představila vový SDR transceiver  FLEX-6700 a Flex-6500, pro posluchače pak model Flex 6700R. Podrobnosti najdete na jejich stránkách: http://www.flexradio.com/FLEX-6000.pdf
Já jen dodám, že rádio má GE ethernet, umí celé KV +50MHz pásmo. Ten ethernet je nádherná věc, vlastním FLEX-1500  a to USB není úplně ono.
  Jediné co zatím nevíme je cena, ale odhaduji něco kolem 2500 dolarů za TRX, přijímač může být o něco levnější. Když to přepočítáme dle aktuálního kurzu cena  asi dost lidí odradí, ale zájemci určitě nějací budou.  Já osobně už bych nic jiného než SDR nechtěl, kdo si na práci s myší a monitorem zvykne už nechce jinak. Přes to, že se chystám si po několika letech znovu pořídit FT-817 zejména kvůli cestování a baťůžku, bude to asi poslední rádio klasické koncepce, které u mě najdete, samozřejmě kromě FM VHF a UHF TRXů.
   Ta  6700 by se mi samozřejmě líbila, ale počkám. Zatím mi 1500 stačí a věřím, že do 3-5 let bude na tomhle poli transceivrů taková konkurence, že cena spadnou minimálně na polovinu. Výrobní cenu FLEX-6700 odhaduji na 100 dolarů a každá současná deska v PC je  mnohem složitější, přičemž za poloviční cenu...
Síla ceny je v množství a až se začnou SDR rádia vyrábět ve větším množství  tak v kombinace s konkurenčním prostředím prostě cena dolů půjde.
Co se týče mého FLEXe -1500 pár lidí mi psalo dotazy.... připravuji samostatný článek jen k tomuhle rádiu  + kopie recenzí od OK1BUH. Taky mě pár lidí hecuje, abych to někam vzal do hospody a udělal o tom nějakou "přednášku" hlavně pro ty starší, kreří nevědí "vo co go". No možná časem, uvidíme. Už teď ale  mohu prohlásit, že RX část je to zatím nejlepší , co jsem si kdy mohl vyzkoušet.  A pár rádií mě rukama prošlo, byť jen krátkodobě při servisu. Byl u mě také na návštěvě jeden nejmenovaný HAM si rádio osobně otestovat a za 20 dní už ho měl doma taky. Prý to jinak nešlo, nemohl spát Hi.