pátek 6. dubna 2012

Předzesilovač RAA-31 z NMT

Občas někdo shání nějaký předzesilovač na 70cm. Pár lidí ukořistilo nějaké díly a moduly ze zrušených NMT zařízení přičemž ani nevědí, co a k čemu to vlastně je.
Mezi jinými zajímavostmi lze nalézt modul RAA-31.
Vypadá takto:
Upředu jsou dva N konektory  + BNC.  Konektory s popiskou EXT a RFL nás nezajímají, důležitý je  konektor s označením RX IN. Je to vstup předzesilovače.
Na zadní straně je pak další dvojice N konektorů a jeden Canon 9 PIN sameček:
Oba tyto N konektory na zadní straně  jsou výstupy .
Co je uvnitř?
Precizně zpracovaný  dvoustupňový předzesilovač , přičemž výstupní tranzistor pracuje ve výkonovém režimu s větším kolektorovým proudem kvůli linearitě.. Zisk je  cca 20dB. Frekvenční charakteristika je v 3dB od cca 420 do cca 470MHz. Vstup širokopásmový. Šumové číslo  neznám, někdo ho prý měřil a je okolo 1,6dB, na EME  to tedy asi nebude. Původně modul hradil ztráty rozbočením signálu z antény pro několik nezávislých přijímačů. Konstrukce preampu je ve dvojitém provedení jakoby  "push-pull", s tím, že vstup je rozdělený na oba stejné předzesilovače wilkinsonovým děličem a výstupy opět stejným wilkinsonem sloučeny. Většina profi věcí se tak staví, je to prostě odolnější ( intermodulačně) než jednoduché provedení. Výstup je pak ještě rozdělen třetím děličem na dva identické výstupy na zadním panelu.
Pokud použijeme jen jeden z nich, je žádoucí druhý nepoužívaný zakončit 50Ohm bezindukčním odporem.
Napájení předzesilovače je 12V ( 13,8 ) odběr cca 0,25A . Větší odběr je daň za bezvadnou  linearitu předzesilovače dozaženou právě většími klidovými proudy na tranzistorech. Napájení je na CANON konektru následovně:
  PIN 1+6 ( dvojice nejblíže kraji krabičky ) je + pól.  PIN 5+9 - strana nejblíže výstupnímu N konektoru je pól mínus. Mínus ale není nutno zapojovat , záporný pól napájení je spojen s chasis skříňky a pokud máme propojeno N-kabeláží se stanicí, je mínus zapojen.  Na ostatních pinech jsou vyvedené alarmy z předzesilovače, není nutno zapojovat. (Zapojení napájení poskytnul Míla OK1MX)
Já předzesilovač používám na převaděči OK0BM, kde jej využívám i pro druhý RX na linku vzdáleného přijímače a především jako ochranu vstupu vlastního přijímače. Pokud do toho šlehne, je hned po duplexeru na ráně tenhle předzesík, jehož ztráta tolik nebolí. Ale udělané je to asi velmi dobře, neboť během dvou let provozu je preamp bez ztráty kytičky.... Stejný modul jako preamp pro převaděč používá i Michal OK1LPD na OK0BNH. Při použití hororol  je to nutnost, hlavně novější modely řady  GM 900 mají citlivost okolo 0,3 microV ( papírově pro 12dB SINAD okolo 0,35microV) což je bída, a preamp tomu pomůže.
Při použití na převaděči je důležitý kvalitní duplexer, který má dobré potlačení ( rejekci) TX.
      Jsou to jednoduché počty: Pokud má totiž běžný duplexer  potlačení 70dB a Výkon TX je 10W ( +40dB )je na vstupu přijímače vedle užitečného signálu ještě vzdálený neužitečný  signál z TX v úrovni  (-70 +40 = ) -30 dB!  a ten ještě ( samozřejmě spolu s užitečným signálem dejme tomu na hranici -120dB ) zesílíme preampem o +20dB. Na vstupu přijímače je pak neužitečný signál z TX o úrovni -10dB a užitečný signál o úrovni -100dB. Jak to bude fungovat nebo spíš nefungovat je jasné. Ovšem při separaci -110 dB při použití kvalitního duplexeru jsme rázem o 40 dB lepší s neužitečným signálem a odstup užitečný/neužitečný signál je pak 50dB (  -100/-50 dB)
Takže pozor na to, s nekvalitním duplexerem můžeme předzesilovačem převaděči ublížit. Stejně tak je důležitý dobrý stopband RX, a schopnost odolávat neužitečnému vzdálenému signálu na vstupu. Jednoduché "krystalky" z číny s tím mají problém a přijímač blokuje i při hodně vzdálených rušivých signálech. Nejhorší samozřejmě je příjem na zrcadle, který nebývá potlačen vůbec.

Na stole se mi už nějaký čas válí preamplifier od Solitry, pochází také z NMT a vypadá to na ještě lepší provedení, než RAA-31 hlavně co se týče šumového čísla. Jsou tam použity FETy jako aktivní prvek a polovodičový attenuátor k nastavení zisku. Další podobný a dle mého ještě kvalitnější je od NOKIE v provedení s GASFET transistory ( stejné, jako se používají v SAT konvertorech):
 Tohle už bude i na EME snad použitelné, opět "duální" provedení s krásnými děliči od Fy ANAREN.

  Až bude čas, prozkoumám to.

1 komentář:

  1. On to není Push-pull ale takzvaný Doherty amplifier. Oba stupně pracují s fázovým posunem 90°, na vstupu se dosahuje potom dobrého přizpůsobení. Tomu odpovídají i hybridní členy. Zdraví,OK1VAW.

    OdpovědětVymazat

Pokud budete cokoliv psát, prosím zdržte se vulgárních výrazu. Vše ostatní se dá akceptovat :-)